16-годишно момче беше арестувано от властите в Сидни със "смущаващ и смразяващ сценарий", заради умишлено планиране и осъществяване на подготовка за терористичен акт, съобщи " Ню Дейли".

Според властите тийнейджърът се е опитал да получи огнестрелно оръжие за парцел земя в Сидни. Той бе арестуван тази неделя в близост до дома си в Обърн, в западната част на Сидни, след проведената от органите на реда разследваща операция "Вианден".

Тийнейджърът е обвинен в няколко неща- за осъществяваната от него подготовка и планиране на терористичен акт. Тази сутрин беше определена неговата присъдата, в която не се споменава за освобождаване под гаранция. Адвокатът на момчето Земарай Хатиз, разбира се, съобщи извън съда, че ще обжалва това решение още утре.

В съда са били представени доклади относно търга за парцела земя, чрез който момчето е искало да се сдобие с пистолет. Според властите това е престъпление, което носи максималното наказание от доживотен затвор.

Полицейският комисар Андрю Ципион съобщи, че проведената акция се е състояла в неделя, тъй като полицейските служители били принудени да действат в неделя следобед, за да се гарантира по този начин обществената сигурност.

"Очевидно сме предприели бързи действия, за да се гарантира безопасността на общността в навечерието на свещения ден на Австралийския календар", каза комисар Ципион.

Според полицията "Денят на Анзак" е събитие, което момчето си е било поставило за цел при провеждането на терористичния акт, тъй като това е годишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски части (наречени Анзак) при Галиполи на 25 април 1915 г. , когато се поставя началото на кървава и неуспешна кампания срещу Турската империя. След седем-месечна касапница цялата част била изтеглена, но проявената храброст и трагичната загуба били отбелязани с народни празненства на 25 април 1916 г. и на всяка следваща годишнина оттогава. Затова именно този ден е бил най- подходящият според момчето за всяване на терор.

Властите смятат, че е имало планирана аката за този ден, но и според тях непълнолетното момче е действало само, тъй като им е било известно още от преди.

"Нападението не се случи, така че това е нещо хубаво. Ние сме инвестирали $ 1.3 милиарда в нашата полиция, австралийската Комисия за престъпността и други агенции, които работят, за да ни държат в безопасност от тероризма", каза Ципион.