- Г-н Октай, какво послание отправи според вас националната конференция на ДПС? Какъв знак е избирането на Мустафа Карадайъ за председател?

- Дори един ерудиран, образован, уравновесен, утвърден лидер като Лютви Местан не можа да бъде приет от Североизточна България. И се видя, че имаше загуба на местните избори. ДПС е много чувствителна структура заради този етнорегионален характер. След провал от посочения от Доган лидер от Кърджали аз очаквах лидерът на ДПС да бъде този път от Североизточна България - образован, ерудиран, авторитетен, който да отвори партията в тези общини, където са загубили местните избори и има отлив на избиратели.

Ситуацията се повтаря като преди три години. Посочва се по същия начин лидер, и то от друг регион, чужд за тези силни региони. Това показва слабостта, безсилието...  И вече в сянката на Доган, като в сянката на голямо дърво изсъхва всеки филиз, всеки стрък, всяко зараждащо се ново.

- Карадайъ е от Смолянско.

- Да, от Смолянско е. Той е човек, който започна политическата си кариера в ДПС в моя екип, когато с Хасан Азис изграждахме академичните дружества в ДПС, които впоследствие се преобразувха в младежки структури. Той започна политическата си кариера в моя кабинет и в моя организационен екип като част от актива на младежката организация впоследствие. Аз го включих в моя организационен екип, когато правихме предварителни избори за президент на ОДС между Жельо Желев и Петър Стоянов. Достатъчно добре познавам възможностите му. Не е лидерът той. Освен сянката на Доган върху него ще тегне и сянката на Лютви Местан. Местан беше назначен, за да се отвори партията към другите политически формации за партньорство. Сега, в една много сложна изолация, с по този начин посочен лидер, ДПС е обречена в търсенето на партньорство с другите политически формации.

Освен това разправата с Лютви Местан стресна много ерудирани кадри да поемат щафетата. Ако Доган искаше да даде свобода и бъдеще на формацията, той отрябваше да отсъства от този форум. Трябваше да освободи партията от своята сянка и обреченост.

- Но почетният председател вече ще свиква и централното оперативно бюро, и централния съвет.

- Това и досега, без да е уставно и законово подплатено, се случваше. Помним по Коледа кой свика форума и кой изхвърли председателя на партията. Отворете кадрите, когато Тодор Живков почти неадекватно присъстваше на конгрес на БСП. Имах чувството, че Доган по същия начин стоеше сред гостите, почти неадекватен и още повече - нито прочете доклада, нито седна на трибуната. Просто сянката му смазваше и не даваше възможност за свободни решения на конференцията. Най-малкото очаквах да има поне двама-трима кандидати, за които делегатите да гласуват тайно. Дори Карадайъ да беше избран, това да беше станало по този начин, със свобода. Той вече влиза в образа на това, че всичко е награда за неговото телеохранителство.

Освен това Карадайъ е от такъв регион, където почти не могат да говорят турски. И утре, когато посещава региони, когато влезе в контакт, той в интимен кръг трябва да влезе диалог с обикновените хора. Обидно е да се назначава с конгрес администратор на партията. Той Доган можеше да си го назначи с една заповед, както е назначавал началниците на кабинетите си.

- Как ще коментирате появата на Гюнер Тахир на конгреса?

- Доган и ДПС в тази изолация ще търси всяка възможност за подобна показност. Опитват се да приобщават колкото се може от старите лидери.

- Чуваха се шеги дали няма да се появи и Осман Октай?

- Осман Октай не е Гюнер Тахир. Вероятно чрез Тахир ще се опитат да реанимират партията в общините в Североизточна България, където загубиха изборите. Според мен той няма бъдеще, най-много да стане за пореден път народен представител.

- Според вас какви са перспективите пред партията ДОСТ на Лютви Местан?

- С подкрепата на Анкара двата фактора взаимно ще се елиминират И това е шансът на основните български автентични партии да подадат ръка на образованите мюсюлмани и турци. ДПС и ДОСТ ще бъдат с почти изравнени сили. Мощта на Анкара не е за подценяване. Чувам, че Лютви Местан, ако получи регистрация, ще се номинира за кандидат-президент. Още на миналите избори над 120 000 турци и мюсюлмани гласуваха за ГЕРБ.

Остава избирателен потенциал около 300 000, които ще се разпределят поравно. И при задължително гласуване и по-голяма активност току-виж и двете формации не са прескочили бариерата. Дано няма драматични събития.

Аз на Бойко Борисов съм задавал въпроса - защо между теб и Цветанов да не седи една прекрасна туркиня? Защо в СДС, ДБГ, ДСБ, няма такива личности? Защо след конгреса на БСП в изпълкома да няма едно турско име? Винаги съм ги натискал да го направят това нещо. Още когато се учредяваше ДПС, тогава всички вишисти от Силистренско, Разградско казваха - г-н Октай, не ни трябва етнорелигиозна партия. Ще задълбочим конфликта, напрежението и капсулирането на етноса.