Неохотен минимализъм, който поставя под заплаха живота на американските военнослужещи", заяви шефът на Комисията по въоръжените сили в Сената Джон Макейн за решeнието на президента Барак Обама да изпрати още 250 американски войници срещу „Даеш“.

 

След като прибързано изтегли всички войски на САЩ от Ирак през 2012 г, сега Обама изпраща нови подразделения на малки порции. Броят на елитните бойци, които помагат на армията на Багдад, през 2017 г. ще достигне 4017 души, посочва седмичникът „Ю Ес Нюз енд уърлд рипорт“, цитирайки шефа на Пентагона Аштън Картър.

 

Сенаторът Джон Макейн, който е бивш военнопленник от войната във Виетнам, смята, че подходът на президента спрямо джихадистите, напомня много за провала в конфликта в Индокитай. Крайно непопулярната в Щатите военна интервенция завърши с крах след офанзивата на на комунистическите партизани, започнала на азиатската нова година Тет на 30 януари 1968 г.

 

В продължение на година и половина политиката на Обама в Близкия изток все повече прилича на солово танго, което се изпълнява от неумел танцьор. „Неохотният минимализъм рядко печели войни“, заяви Макейн. Висши военни отдавна бият тревога, че подобна плахост само насърчава „Даеш“да предприема нови и нови терористични нападения извън Близкия изток. Когато преди почти 15 години „Ал Кайда“ удари САЩ, тогавашният президент Джордж Буш заяви, че праща армията, за да „отреже главата на змията в нейното леговище“. Така бе започната войната в Афганистан през 2001 г. и след това в Ирак през 2003 г. След девет години само в иракската военна операция загинаха 4425 млади американци, а 32223 бяха ранени. Похарчени бяха близо 2 трилиона долара, а Вашингтон остана да дължи на ветераните от този конфликт компенсации за над 490 милиарда. Твърде висока цена, която продължава да набъбва заради стартиралата през 2014 г въздушна война срещу дхихадистите, краят на която не се вижда. Според Сметната палата на САЩ крайната сума може да надхвърли 6 трилиона долара – около една трета от целия американски дълг.

 

Кръвта на бойците още не беше попила в горещите пясъци на Ирак, когато мястото на „Ал Кайда“ бе заето от още по-многочислената и кръвожадна „Даеш“. Обама първоначално предрече много кратък живот на халифата. После по-скромно обяви, че самолетите роботи са избили хиляди джихадисти, бомбардирани били дори техните складове с долари. По непонятни причини обаче дълго време не бе пусната и една бомба върху цистерните с петрол, които носеха стотици милиони в хазната на „Даеш“. Медиите в същото време не спират да пишат, че редовете на терористите продължават да набъбват заради умелата ислямистка пропаганда в социалните мрежи.

 

След повече от две години най-сетне САЩ миналата седмица обявиха, че ще започнат да пускат върху „Даеш“ и „кибернетични бомби“. Иначе казано, ще използват цялата мощ на интернет, за да блокират електронните рупори на екстремистите.

Вашингтон е готов да използва всички възможни средства, но Обама продължава да повтаря, че няма намерение да изпрати многочислени сухопътни сили в Ирак. Дори политическата коректност не пречи на видни генерали от Пентагона да повторят за пореден път, че войната срещу „Даеш“ може да бъде спечелена само с наземна операция.

 

Политически наблюдатели и журналисти от много медии тук в САЩ бяха обявени едва ли не за предатели, защото обявиха истината – халифатът на ислямските терористи черноризци все още е в много добро здраве и продължава да заплашва с нови кървави акции. След Париж и Брюксел разузнавателните служби бият тревога, че „Даеш“ използва зле пазената южна граница на Съединените щати, за да прехвърля екстремисти. Според най-новите доклади било възможно джихадистите да атакуват като взривят мръсни бомби над американски градове. Устройствата, които използват радиоактивни отпадъци, може да отнемат живота на милиони хора. Служители на граничната охрана биха тревога преди дни, че на границата между Тексас и Мексико са били открити раници с корани, съобщи радиостанцията „820 Ей Ем“ , излъчваща от Хюстън. Във Вашингтон обаче не се забелязва тревога от тези факти. Политиците там сега са заети да събират пари за президентските избори.

 

По всичко изглежда, че следващият президент на САЩ ще наследи хаосът в Ирак и Сирия, създаден от политиката на Барак Обама. Независимо кой точно ще седне на горещото кресло в Овалния кабинет на Белия дом, той ще бъде принуден по един или друг начин да спре музиката на соловото танго...