Столичният кмет Йорданка Фандъкова прогнозира пред Нова тв, че е реалистично след 18 месеца да има електронно таксуване в столичния градски транспорт. Въпреки подадената оставка от цялото ръководство на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), тя обави, че се надява общинският съвет да "натисне" дружеството и въвеждането на проекта да не се забавя, защото така хората ще имат усещане за справедливост.

Ясно показахме с бързата, буквално светкавична реакция, че е недопустимо изобщо накърняване на общественото доверие. Трудно се обяснява една такава ситуация и затова поисках оставките на ЦГМ.

Така Фандъкова коментира корупционния скандал, при който ЦГМ плаща за прахово боядисани спирки, те ръждясват още като нови, а спечелилият поръчката се оказва съпруг на депутатка от ГЕРБ.

ОСТАВКИ В ГЕРБ СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В СОФИЯ

Кметицата отбеляза, че още не може да се каже дали има злоупотреба или няма, защото проверките не са приключили, а експертизи ще се произнесят по техническата част.

Тя самата поискала оставки единствено заради накърненото доверие - по повод това, че транспортният зам.-кмет Любомир Христов бе сниман на гости на въпросната депутатка Ирена Коцева в Самоков.

Всяка година средно около 30 структури на общината се проверяват – това са текущи проверки и проверки по сигнали. Кметицата обяви, че столичните структури са сигурно най-проверяваните в държавата, включително и от прокуратурата и включително и по нейни сигнали. 

Все пак да кажа, че в последните години работата на Центъра (за градска мобилност, б.р.) по наше настояване става все по-публична. Всички обществени поръчки са качени на сайта на ЦГМ, каза Фандъкова.

Тя поясни, че за спирките ще бъде открита нова конкурсна процедура.

Нямо кой да гарантира за някого. Аз мога за себе си да гарантирам - не мога За останалите. Но мога пък да гарантирам, че няма чадър над никого.

По повод повишената цена на билета, тя за пореден път я оправда с това, че има автобуси по на 30 г. 

За да може да продължим тази модерницзация, трябва да има стабилни приходи в дружеството. Това, за което аз настоявах и то е факт, е да бъдат запазени цените на картите. 

Но не успяваме да обясним достатъчно добре алтернативите на гражданите, каза Фандъкова.

На журналистически въпрос - може ли да се появи като кандидат-президент наесен, тя отговори, че не смята да го прави:

Нямам такова намерение. Да се надяваме, че ще имаме подкрепата да продължим да работим за София, защото всички виждат, че София се променя макар и много трудно.