СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Благоденствието на Европа до голяма степен зависи от това, дали Западът залага на диалог или иска да танцува по свирката на САЩ. 

Това заяви на днешния германо-руски форум Владимир Якунин (65 г.), президент на руските железници и приближен на Путин.
Темата на форума е „Бъдещето на Европа - Упадък на ценностите в  консуматорското общество“. Той бе свикан в Берлин. 
Якунин пледира да се загърби постулата, че всичко добро идвало от Запада и всичко лошо – от Изтока.

“Много сенатори в САЩ дори не знаят къде се намира Крим. Политиката им на налагане на санкции е чиста пропаганда и напълно безсмислена”, заяви Якунин, който е в щатския списък за санкции срещу руснаци във връзка с кризата в Украйна и поведението на Русия към ескалация на напрежението. Те нямат право да влизат в страната, а ако имат банкови сметки в САЩ, те са замразени. 

Якунин обяви в Берлин, че бил горд да попадне в този елитен списък, това за него било чест.Същевременно той предупреди никой да не се опитва да налага на Русия западни ценности. На Запад отново бил на мода “вулгарен етнофашизъм”. Това красноречиво показвала победата на конкурса на Евровизия за песен на Кончита Вурст (австриеца  хомосексуалист Том Нойвирт – бел. ред.)

Античната дефиниция на демокрация няма нищо общо с брадати жени. Демокрацията е господство на народа. Онези руснаци, които гласуваха за Вурст (тя/той получи 5 гласа от Русия – бел. ред.), са с ненормална психика”, отсече протежето на Путин.

Същевременно Якунин защити крайно оспорвания закон на руския президент “за защита на младежда от хомосексуалността”.
Съпредседателстващият от германска страна форума, социалдемократът Матиас Платцек възнегодува от трибуната срещу руската позиция, клеймяща интимните отношения между еднакви полове. Руският закон забивал пирон в устоите на човешката солидарност. Русия би следвало да се занимава с други проблеми – да прояви самокритичност към конфликта в Украйна, за да се даде нов старт на отношенията Москва-Киев, смята Платцек, който доскоро беше премиер на федералната провинция Барнденбург.

Владимир Якунин е смятан за една от най-влиятелните личности в Русия. Начело на руските железници той ръководи персонал от над един милион души. Опозицията в Москва го обвинява в невиждана корупция. В Берлин Якунин отхвърли подобни обвинения, но не обясни как си е построил вила за 80 милиона евро.

Той е близък с Путин от 90-те години на миналия век, твърдят запознати. Двамата са членували в прословутия елитен клуб на виладжиите край Санкт Петербург “Озеро”. Твърди се дори, че двамата се познават още от съветски времена, когато са работили за КГБ. Докато за лидера на Кремъл това е неоспорим факт, с който той дори се гордее, за Якунин липсват доказателства.
След като Путин пое първия си президентски мандат през 2000 г., Якунин се издигна от зам.-министър на транспорта до президент на железниците. Оборотът от товарния трафик се изчислява в милиарди евро.