Реформаторският блок (РБ) показа писмо на Българския енергиен холиднг от края на миналата година, в което присъстват законодателни предложения от компанията "South Stream Transport" относно газопровода "Южен поток".

Компанията е 50% собственост на "Газпром" и е предложила в българския Закон за енергетиката да бъде въведено понятето "морски газопровод", за да може част от тръбата да не попадне под европейското законодателство и да бъде освободена от задължението да осигурява достъп и на други доставчици. 

Реформаторите разкриха, че името на председателя на Народното събрание Михаил Миков присъства като евентуален вносител на проектопромените, а това на Пламен Орешарски - като на човек, подписал мотивите към предложенята. 

Няколко седмици по-късно двама депутати от БСП - Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внасят подобни промени в закона, които вече бяха приети на първо четене. Реформаторите огласиха още преди седмица за наличието на подобна кореспонденция, но след това и депутатите, и министерството отрекоха да са получавали проектозакони от Москва.

"Гласувайки за БСП, се гласува за „Газпром“ и монополните цени", каза днес на пресконференция Атанас Атанасов от РБ. 

Десните призоваха управляващите веднага да изтеглят този законопроект от парламента и да разкрият цялата кореспонденция по "Южен поток". Призоваха и ДАНС да провери как така български закони се пишат извън страната.

В разкритото писмо пишело още, че „веднъж приети предложените изменения не следва да подлежат на задължително съобщаване към ЕК.” 

"Защо ако текстовете са в полза на България и ЕС, трябва да се крият от нашите партньори? Може ли някой извън България да преценява, каква информация да обменяме с Комисията?", попитаха още Реформаторите.

Според сините резултатът от всичко е, че БСП превръща бъдещия газопровод в изцяло руски и така ще запази монопола на "Газпром" и високите цени на газа за българските потребители.

В същото време в сутрешния блок на Нова тв Ерменков отрече да има такова писмо.