БЕРЛИН – Цели три месеца канцлерката Ангела Меркел не отговори на заканително писмо, изпратено ѝ на 26 януари т. г. от баварския лидер и председател на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер.

Вън от съмнение е, че Меркел не е забавяла отговора си поради липса на време. Явно тя е искала да даде знак, че заканите не са средство за общуване между политически съмишленици, нито че подобен тон би я извадил от равновесие.

В януарското си 6-странично писмо Зеехофер настояваше за незабавни стъпки при решаването на бежанската криза. Най-сетне Бавария очаквала действени мерки от страна на официален Берлин за ограничаването на бежанската вълна. В противен случай той щял да сезира Конституционния съд за безхаберието на кабинета на Меркел, което водело до погазване на закони.

Минаха дни, седмици, месеци, но отговор от Меркел нямаше. Той е пристигнал едва сега в баварската столица Мюнхен, съобщи говорител на Зеехофер. И последва поредната недостойна игра – Зеехофер нямал време да прочете посланието на Меркел, програмата му била запълнена със срещи и разговори. Писмото на канцлерката щяло да бъде разгледано на по-следващото заседание на баварското правителство.

“Когато пристигне писмо от канцлерството, при нас не настъпва суматоха”, цитира в. “Мюнхнер меркур” Зеехофер.

Докато той твърди, че нямал време да прочете отговора на Меркел, това го е направил журналистически екип от “Зюддойче цайтунг”.

Меркел била категорична, че както канцлерството, така и съответните министерства са се запознали със съдържанието на януарското писмо на Зеехофер. Извършена е била и експертна проверка на достоверността на изнесеното от баварския лидер. Резултатът бил, че е безпочвено обвинението спрямо федералното правителство за погазване на правни норми при политиката му по бежанската криза. Не отговаряло на действителността и обвинението, че кабинетът не е предприел мерки за намаляването броя на бежанците.

В писмото си Меркел била категорична, че нейното правителство преследва неотклонно целта за трайното решение на бежанската криза, твърди “Зюддойче цайтунг”. Това означавало, че трябва да се намали бежанският поток към Европа, но и че държавите от ЕС трябва да изпълнят хуманитарните си задължения. За целта трябвало да бъдат предприети ефективни стъпки на национално, европейско и международно равнище. Същевременно трябвало да се борят причините, които пораждали бежанската вълна. Меркел споменавала и споразумението между ЕС и Турция, целящо да пресече нелегалния мигрантски поток към Европа.

В края на писмото си канцлерката отдавала заслуженото на населението на Бавария, което на доброволни начала оказвало хуманитарна помощ на пристигналите м. г. в тази федерална провинция стотици хиляди бежанци. Меркел изразявала и надежда, че ще се запази добрият тон на общуване между федералното правителство и това на Бавария.

Ясно е едно – напрежението и меренето на сили между Ангела Меркел и Хорст Зеехофер продължава.