НИЯ КАРАДЖОВА

Просветното министерство намалява със закон часовете по общообразователните предмети в професионалните гимназии. Това става с новия проект за изменение на Закона за професионалното образование и обучение.

Съгласно проекта часовете, в които се изучава професията, трябва да бъдат не по-малко от 70 на сто от общия брой часове, когато става дума за най-ниската първа квалификационна степен. Обикновено това ниво на професията се усвоява в девети и десети клас. Това означава, че учениците в тези класове ще имат само в една трета от часовете си общообразователни предмети. Не е ясно каква ще бъде редукцията по всеки предмет, но дори и сега в бившите техникуми се учат в по-малко часове литература, история и география. Орязването вероятно ще бъде свързано с отпадане на материал.

Във втора квалификационна степен, която се изучава най-вече в единадесети и дванадесети клас, часовете по професията трябва да бъдат 60 на сто, а при трета степен – наполовина. В дуалното обучение /учене в реална работна среда/, което се въвежда в  някои техникуми в 11 и 12 клас, вече стана ясно, че ще бъде орязано физическото възпитание, за да има време за практика в предприятията. Имало е идея да бъде намалена и математиката, но впоследствие МОН се отказва от нея.

Новият закон предвижда също втората матура, която сега е върху предмет по избор, за професионалните гимназии да бъде държавният изпит по съответната професия. План-приемът за тези гимназии пък ще се изготвя, като се вземе предвид нуждата от кадри в съответния регион.