НИЯ КАРАДЖОВА

Просветното министерство публикува работни варианти за нови учебни програми, в които отново липсват творби, смятани за емблематични. Сред тях са например „Дядо Йоцо гледа“ и „Чичовци“ на Вазов, „Арменци“ и „На нивата“ на Яворов, Алековите фейлетони. „Бай Ганьо“ се изучава не като цялостна творба, а само с три глави „Бай Ганьо пътува“, „Бай Ганьо на гости“ и „Бай Ганьо се върна от Европа“. За сметка на това са включени трима съвременни автори, които до момента не присъстваха в програмите – Христо Фотев с „Колко си хубава“, Борис Христов с „Честен кръст“ и Виктор Пасков с „Балада за Георг Хених“.

От МОН обясняват, че това са само проекти, които тепърва ще бъдат доработвани и част от творбите отново може да бъда включени. Те се публикуват сега заради големия интерес на учители, родители и социални партньори, които искат да видят новата визия за образователната реформа. В действителност по новите програми за трети, седми и девети клас ще се учи едва през 2018 – 2019 година, за четвърти и десети клас – през 2019 – 2020, 11 – учебната 2020 – 21 година, а за дванадесети клас  -от следващата. Дотогава те ще бъдат подложени на обществено обсъждане и вероятно променени.

Прави впечатление, че като цяло българските автори са намалели и някои от тях се изучават само с две или три творби. От Дебелянов например не присъства нито „Помниш ли, помниш ли“, нито „Сиротна песен“ или „Пловдив“. На практика обаче програмите трудно могат да бъдат съпоставяни, тъй като преподаването по литература ще бъде организирано по коренно различен начин за бъдещите гимназисти. Тъй като според закона те могат да напуснат училище след десети клас, когато завършва първият гимназиален етап, авторите на проектите за програми са се постарали те да получат представа за най-значимите български автори поне с едно произведение, като творбите се изучават хронологично и стигат до Хайтов. В 11 и 12 клас програмите вече се организират не хронологично, а по теми, като всяка тема се разглежда през призмата на три произведения. Новите трима български автори фигурират именно тук. За дестокласниците българската литература свършва до Хайтов.

Всички проекти на нови учебни програми вижте ТУК.