Предизборната кампания остава 30 дни, след като 108 депутати отхвърлиха предложението за съкращаването й до 21 дни. Идеята бе на ГЕРБ, с довода, че един месец е твърде много и напълно ненужно, а избирателите се уморяват от толкова дълга кампания. Само 13 депутати бяха против, четирима се въздържаха.

След срещата на управляващите тази сутрин преди заседанието обаче ГЕРБ решиха да изоставят идеята си.

"Предизборната кампания ще остане 30 дни, както е досега, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни," заяви след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Четин Казак от името на ДПС подкрепи идеята и призова ГЕРБ да не реагират на натиска от партньорите си:

"Защо искате да запазите дългия срок от 30 дни? Всички много добре знаем от опит, че кампанията се провежда последните две седмици. Дотогава специално в Габрово хората си почиват, правят много други по-приятни неща, отколкото да ходят на предизборни събрания."

Той изтъкна още и спестените разходи като довод.

Заседанието след това обаче загуби стройния си ритъм, когато отново бе подхваната тема №1 за ДПС - агитирането на майчин език. Дълго от трибуната говори новоизбраният председател на Движението Мустафа Карадайъ, който развълнувано обясняваше как забраната противоречи и на Конституцията, и на европейските закони. Патриотите, сред които най-бурният говорител - Димитър Байрактаров, не останаха длъжни на депутатите от ДПС.

Нови аргументи нямаше, за сметка на това изобилстваха обвинения, сочения с пръст, а дори след дебата Байрактаров продължи да спори с депутат от ДПС от място и бе предупреден от председателката Цецка Цачева да си седне.

Двадесет минути преди официалния край на заседанието - в 19 ч, бе предложено от ГЕРБ то да продължи до приемане на 136 параграф от законопроекта. Въпреки възраженията на ДПС, това бе прието. В момента депутатите обсъждат предложението да се забрани предизборната агитация от служители на вероизповеданията, което е параграф 82 от законопроекта.