"България е несуверенна и нестабилна. Това, че сме член на ЕС не значи, че не можем да защитаваме интереса си. Въпросът е да има воля за това".

Това обяви председателят на БСП Михаил Миков пред БНТ. По думите му например страната ни не е защитила интереса си при споразуменията с ЕС и Турция за помощ в кризата с бежанците. Търция е получила помощ, докато България плаща от джоба си за охраната на 1300 км външна граница на ЕС. 

Лидерът на левицата обясни, че посещението му в Русия и връзките с нея са част от връщането на суверенитета на България. Това, че сме част от ЕС не означава, че политиката ни не трябва да е балансирана и да търсим партньори и на Изток. 

"С Русия имаме и традиция, тя е и добър пазар. 8 милиона руски туристи няма да отидат в Турция и Египет това лято. Но какво прави правителството, за да ги привлече", попита Миков.

И обяви, че отношението на властта към Русия се изразявало във враждебни послания и от президента, и от военния, и от външния ни министър.

Лидерът на БСП отново повтори, че неолибералният модел е изчерпан, а България е пострадала от това. За него и задълбочаващата се липса на обществена солидарност, и възпитанието в индивидуализъм са "част от неолибералния удар върху страната ни".

На въпрос защо социалистът Димитър Дъбов го атакува за участието му в конгреса на "Справедлива Русия" в Москва, Миков отвърна само:

" Това са просто предконгресни мръсотийки, които са присъщи на някои другари".

Миков, който е кандидат отново за лидер на партията на конгреса на левицата на 7 и 8 май, припомни, че и самият Дъбов е бил на конгрес на същата руска партия преди три години. "Справедлива Русия" е и част от Социалистическия интернационал, а връзките й с БСП били стари и винаги на добро ниво. Атаките срещу него биби предимно за вътрешнопартийна употреба.

Социалистът обясни още, че не приема медийната кампания, която някои негови другари водят за номинациите си за кандидати за лидер на БСП.

Освен Миков, сред кандидатите са и депутатите Корнелия Нинова и Красимир Янков, провдивският бизнесмен и политик Георги Гергов и др.