Доналд Тръмп победи във всичките пет щата, в които имаше първични избори на Републиканската партия, предаде Си Ен Ен. Той спечели убедително в Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд.

Водещата претендентка за номинацията на демократите Хилари Клинтън постигна успех в 4 от тези 5 щата. Само в Роуд Айлънд тя загуби срещу съперника си Бърни Сандърс.

Веднага след огласяването на резултати Тръмп обяви, че се смята за вероятния кандидат за номинацията на републиканците.

"Това е по-голяма победа, отколкото някога сме очаквали - всичките пет щата", заяви милиардерът пред свои привърженици в Ню Йорк.

С поредния си триумф той взе още по-голяма преднина пред съперниците си в републиканския лагер. Това са сенаторът Тед Крус от Тексас и губернаторът на Охайо Джон Кейсик. Преди дни двамата се разбраха да действат съгласувано в бъдещи битки от първичните избори, за да елиминират Тръмп.

"Круз и Кейсик би трябвало да се оттеглят от надпреварата", коментира богаташът.

И нападна вероятната си съперничка на президентския вот:

"Ако Хилъри Клинтън беше мъж, тя щеше да вземе едва 5 на сто от гласовете."

Хилъри приветства привържениците си във Филаделфия.

Тръмп почти се изравни с Хилъри по обществена подкрепа, показват резултатите от ново проучване на университета „Джордж Вашингтон”. Той вече има 43 на сто поддръжка срещу 46% за г-жа Клинтън. Това е най-малката разлика между двамата кандидати от началото на предизборната кампания.

Сега на Тръмп му остават 249 делегатски гласа, за да спечели номинацията на републиканците. До този момент той има 988. Необходими са му 1237.

На Хилъри й трябват още 215 гласа, за да стигне необходимите за номинацията 2383. Досега тя е спечелила 2168.

След поредния си убедителен успех Доналд Тръмп заяви, че би желал на встъпването му в длъжност президент да пее самият Елтън Джон. Тръмп е голям почитател на британския певец. На митингите на милиардера често звучат два хита на Елтън Джон - Rocket Man и Tiny Dancer.

Музикантът обаче е заклет противник на Тръмп, припомня в. "Дейли телеграф". Освен това той неведнъж е изтъквал, че не е давал разрешение кандидатът за републиканската номинация да използва песните му.