Новоучредената партия ДОСТ е привлякла над 12 000 членове за по-малко от седмица. С това  се похвали лидерът на партията Лютви Местан. Той допълни, че документите за регистрация на формацията ще бъдат подадени в съда днес или утре.

Местан обясни, че по закон заседанието на инициативния комитет на партията трябва да се е провело в присъствието на поне 50 граждани. На това заседание на ДОСТ са присъствали 176 граждани.

Според изискването на закона за партиите на учредителната конференция е трябвало да присъстват 500 членове. На учредяването на ДОСТ е имало над 1300 души. 1083 от техните декларации са без грешка и са приложени към документите за съдебна регистрация.

"Отсяхме дори леко нечетливите ЕГН-та, за да не дадем на съда каквото и да е основание да ни заподозре в некоректност", каза Местан.

Следващото изискване на закона е новоучредващата се партия да има 2500 нови членове. За няколко дни ДОСТ са събрали над 12 000 желаещи да се запишат, като от тях са приети 9180.

"Останалите предстои да бъдат обработени. Ще бъдем пределно прецизни", обеща Местан.

Той заяви, че вярва в българския съд.

След учредителния конгрес на ДОСТ от ВМРО настояха формацията да не бъде призната, тъй като била "протурска".

ВМРО: ДОСТ НЕ Е ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА, А ПРОТУРСКА ПАРТИЯ

Според Местан множество анализи преднамерено подценяват ДОСТ.  Попитан за евентуална забрана за бурките, каквато се обсъжда в парламента - отново по идея на ВМРО, Местан отговори, че този въпрос не е политически и по него не могат да се очакват партийни позиции.

"Независимо че бях подложен на най-гнусната атака, 4 месеца да сте ме чули да кажа преднамерено каквато и да е дума, която да засегне който и да е колега от ДПС в личен план? Не, няма и да ме чуете. Ние не гледаме нито назад, нито надолу. Ние имамем политичекси проект, с който ще се борим за доверието на всички български граждани", каза още Местан.