Групата за обществен натиск "Спаси София" разпространи първите снимки на новите китайски автобуси, които ще извозват столичани на цена от 1,60 лева.

Според организацията возилата са направени да бъдат възможно най-евтини, а седалките им са неудобни.

Ето какво заявяват от "Спаси София" на фейсбук страницата си:

"Първи снимки на новите китайски дизелови автобуси за София. Поръчката за 110 броя ще се изпълнява тази и следващата година. Очаква се тези автобуси да заменят най-старите автобуси, които в момента се движат по софийските улици.

За наше съжаление, поради изискването цената да е водещ критерий за избор на победител, доста по-качествени и реномирани марки не спечелиха. Надяваме се, че поредното "разнообразяване" на автопарка няма да доведе след себе си до технически проблеми и трудности с обслужването. Също така се надяваме китайският дизел действително да отговаря на европейските екологични норми. 

Колкото до самия автобус - изглежда ОК, жалко, че всичко е най-евтиното възможно и отново интериорът не е нищо особено, а седалките неудобни..."

Изборът на китайската компания за китайската компания "Джънджоу юйтун бус ко. лимитид" (Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd) бе окончателно потвърден след поредица съдебни дела в края на миналата година. Цената на 110 буса е близо 34 млн. лв.

За поръчката кандидатстваха 10 производители от Китай, Турция, Чехия, Полша и Германия.