Огромен хаос вероятно ще настане с очакваните над 40 000 автомобили от Румъния за празниците, особено с тези, които решат да пътуват на юг от Варна. Тежестта ще падне върху Гранична полиция и Пътна полиция, които трябва да им обяснят за "историческия" ремонт на Аспаруховия мост и как трябва да обиколят през Шумен и Ришкия проход. Това стана ясно днес от думите на пътен полицай № 1 Бойко Рановски.

Както е известно, рехабилитацията на съоръжението във Варна тече и не е известно кога ще приключи.

Аспаруховият мост във Варна в момента.

Днес се състоя обичайната пресконференция преди празниците на КАТ, агенция "Пътна инфраструктура" и пожарната. Рановски, освен че посочи очакваното внушително число автомобили от северната ни съседка, отбеляза, че голяма част от тях ще почиват на южното черноморие.

Това налага полицаите да ги посрещат с листовки с отбелязан маршрут през Рижкия прохот, както и с GPS-координати за тези, коите желаят да си ги вкарат в устройствата или телефоните.

Над 180 екипа само от пътната полиция ще са накрак по празниците, но ще ги подпомагат "Охранителна", звената "Сигма" и др. Когато униформените не обезпечават движението, ще провеждат специализирани операции - за алкохол, скорост и наркотици, отбеляза Рановски.

Лазар Лазаров от пътната агенция посочи обичайните графици за ограничаване на ТИР-овете - то започва още от утре, четвъртък, от 16-20 ч. Същото ще се повтори в петък, после в понеделник - от 14 до 20 ч. Сходни ще са мерките и по Гергьовден.

Лазаров каза, че единственото място, където движението ще се обръща реверсивно, по традиция е проходът Владая - там в дните на напускане на София ще има по две ленти в посока Перник и една към столицата, а при "голямото завръщане" - обратното.

Зам.-директорът на националната пожарна Асен Игнатов призова всички да внимават в православните храмове със свещите около Възкресение. Огнеборци са направили проверки по храмовете още от началото на април, беседвали са със свещенослужителите, а където трябва са издали писмени предписания.

Игнатов напомни да се внимава както в църквите, така и със свещите, отнесени вкъщи на Великден.