Референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", мина през вътрешната комисия на парламента, чиито шеф е зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Членовете на комисията от ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ гласуваха "за" допускането му до пленарната зала, а от БСП се въздържаха.

Това обаче е само първата стъпка по пътя на предложението за референдум към пленарната зала. Основната комисия, която трябва да се произнесе преди гласуването в залата е комисията по правни въпроси.

От името на инициаторите в комисията по вътрешна сигурност присъства сценаристът на предаването Тошко Йорданов. Той представи накратко въпросите, за които инициативният комитет събра над 572 000 редовни подписа.

572 650 ОТ ПОДПИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ СА РЕДОВНИ. ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ

Въпросите за референдума са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Въпреки, че основен акцент за вътрешната комисия бе въпрос номер 6, защото пряко засяга системата за сигурност, депутатите се изказаха по всички теми. Общото в изказванията бе, че фактът, че граждани са успели да съберат толкова много подписи и да поставят тези въпроси в ситуация, при която парламентът не може да откаже провеждането на референдум, заслужава поздравления и със сигурност ще допринесе за общественото развитие.

Повечето депутати обаче имаха сериозни резерви към самите въпроси. Атанас Мерджанов (БСП) припомни, че неговата партия е въвела частичен мажоритарен вот и резултатът от това е бил, че повечето мажоритарни мандати са били спечелени от първата партия  -  в случая ГЕРБ. Той се изказа с резерви и против идеята за намаляването на субсидията за партиите, като изтъкна че тя осигурява независимост и не ги принуждава да защитава корпоративни интереси.

Атанас Атанасов (ДСБ) пък заяви, че голяма част от въпросите изискват Велико народно събрание и припомни, че неговата партия отдавна настоява за свикването на такова, включително заради съдебната реформа. Той посочи, че въпрос номер 6 може да наложи промени в Конституцията. В чл. 105, ал. 2 от основния закон е записано, че Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност.

Основната теза на вносителя Йорданов бе, че всички тези аргументи са част от дебата, но референдумът няма как да не бъде проведен. Според него първо трябва да се изчака как ще се произнесат хората. Сценаристът заяви, че не е убеден, че отговорът на всички въпроси ще бъда преобладаващо "да".

По закон последният срок, в който Народното събрание трябва да гласува предложението и въпросите за провеждане на референдума, е 12 май. Парламентът обаче излиза в годишната си великденска ваканция от петък, а утре няма обявено заседание на правната комисия. Почивката е до 9 май - понеделник. Това значи, че първото редовно заседание ще е на 12 май - сряда, тоест последния ден, в който може да се вземе парламентарно решение.

Комисията по правни въпроси може да бъде свикана в дните между 9 и 11 май, но най-вероятно това ще стане във вторника преди пленарното заседание.