Виновните ще лежат на наровете, ще им се наложи да сменят топлите домашни завивки, заяви гневен президентът Владимир Путин. Нервният изблик бе по повод проваления старт на първата ракета, с която тряваше да се открие новия ракетен полигон "Восточний" в Амурска област.

Държавният глава се бе приготвил да реже лента и да наблюдава изстрелването на "Съюз - 2.1", обаче се оказа, че поради повреда в автоматичната система ракетата не може да излети. И пускането бе отложено поне с едно денонощие. Путин взе решение да преспи на място и да изчака евентуалното изстрелване в четвъртък сутрин.

Междувременно той свика заседание на държавната комисия по запуска, която да намери виновниците за случката.

"Настина направено е много, независимо от проблемите. Надявам се, че все пак ще имам възможност да кажа благодаря на хората, които добросъвестно са си свършили работата... Но ще напомня, че имаше и много проблеми, шест души бяха арестувани и възбудени наказателни дела, двама са в домашен арест и ако се докаже тяхната вина в извършването на някакви нарушения, то те ще сменят топлите домашни постели със студени затворнически нарове", заяви Путин, цитиран от РИА Новости.

Изграждането на космодрума започна през 2012 година и първият пуск бе насрочен за 2015 година. Но поради редица проблеми, стартовото изстрелване бе отложено за 2016 година. Строителството бе съпроводено с големи скандали, забавяния и съответно наказателни дела. Миналата година трима ръководители на фирми бяха свалени от длъжност, а заради различни злоупотреби със средства бяха арестувани други трима началници. 

Путин лично ще изслуша докладите в комисията и ще си направи съответните изводи, предаде ТАСС. Президентът припомнил, че през 90-години имало уклон да се замрази строителството на ракетни комплекси и парите за високи технологии да се изхарчат за храни. Добре, че това не стана, защото без развитието на високите технологии, нямаше днес да имаме нито колбаси, нито хляб, коментирал Путин.