Адвокатите, завели дело срещу „Лед Цепелин“ с твърдението, че откриващата част на песента Stairway to Heaven (бел. ред. – „Стълба към небето“) е открадната, заявиха, че клиентът им е готов на споразумение срещу сумата от един американски долар, съобщава „Гардиън“.

Вокалистът на групата Робърт Плант и китаристът Джими Пейдж ще се изправят ще се изправят пред съдебно жури. То трябва да реши дали тяхната класика Stairway to Heaven  от 1971 г. е вдъхновена, или част от нея е открадната от парчето на „Спирит“Taurus, написано три години по-рано от Ранди Улф, известен като Ранди Калифорния. Двете групи са имали общи турнета през 1968 и 1969 г.

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове.

Според „Блумбърг Нюз“ сумата от един долар може да се окаже доста по-голяма – ако починалият Ранди Калифорния бъде вписан като съавтор на парчето, неговите наследници ще имат дял от всички бъдещи приходи от песента.

„Винаги, когато има съавторство, то трябва да бъде признато”, каза Франсис Малофий, адвокат на Майкъл Скидмор, който представлява наследниците на Ранди Калифорния.

Според „Блумбърт Нюз“ пред съда Малофий е цитирал и споразумение от 2008 г.между Пейдж и Плант от едната страна и Warner/Chappell Musiс от другата, според което двамата автори трябва да получат за 10 години $60 милиона срещу правото на компанията да използва Stairway to Heaven и други песни. Малофий е поискал довереникът му да получи най-малко две трети от тази сума за нарушението – или общо 40 млн. долара.

Преди време Скидмор заяви, че всяка получена сума ще отиде в подкрепа на проект на Ранди Калифорния за доставка на инструменти и уроци по музика за деца от семейства с ниски доходи в Калифорния. Съдебният процес за нарушаване на авторските права е насрочен за 10 май в Лос Анджелис.

Междувременно „Гардиън“ публикува и мнение на свои експерти, според което светът на музиката е пълен със заемки и цитати, но „само пълен и много бързащ кретен“ би могъл да обърка „Спирит“ с великолепните „Лед Цепелин“ – при това с 40 години закъснение. Сравнението с бързащия кретен е на британски съдия отпреди години и се отнася до приликите между таблоида „Дейли Стар“ и сталинисткия по онова време „Морнинг Стар“.

Площад Славейков.