Английският вестник "Дейли Мейл" - №2 по тираж на Острова, отново споменава България "с добро" в електронното си издание. Този път не става въпрос за оплаквания на британски туристи от хотели, храна или строежи. Все пак новината отново е с морска дестинация - Бургас, а поводът е пожара на финала за Купата на България между "Лудогорец" и "Ботев" (1:0).

Двубоят бе прекъснат за 18 минути след почивката, в които пожарна трябваше да се бори с пламъци, лумнали буйно от запалени факли и ленти, а стихията изпепели част от рекламните пана. В суматохата на терена нахлу публика, докато полицаите гледаха безучастно. "Дейли Мейл" прилага снимки и няколко видеа от youtube. Информацията е поднесена като хроника, липсват комантари и квалификации.

Финалът за Купата в Бургас едва завърши. Снимки tv7

За наша утеха е даден и още един пример на подобна вандалска проява: от финала за холандската купа между "Цволе" и "Аякс" (1:5) миналия месец в Ротердам. Тогава феновете на гранда от Амстердам почнаха да хвърлят на терена сигнални ракети. Наложи се легендата Едвин вар дер Саар да ходи до сектора, за да ги приканва да спрат и мачът да продължи.

А изстъпленията в Бургас ще имат сериозни последици за "Ботев", стана ясно ден след пожара. Щетите на стадиона се изчисляват на повече от половин милион лева - по първоначална оценка. Пострадала е скъпата LED система, която обслужва светещите реклами. Има потрошени седалки и огради, счупени в края на срещата, когато пак се наложи спиране на играта. В момента комисия на БФС изчислява пораженията, а дисциплинарната комисия ще се произнесе вероятно следващата седмица. "Ботев" е заплашен от лишаване от домакинство за няколко мача, ще търпи санкцията през следващия сезон.

 Твърди се, че клубният бос Цветан Василев си е тръгнал по-рано от стадиона, бесен от проявите на "бултрасите". Банкерът се е заканил да вземе мерки. "Ботев" вече два пъти бе лишаван от домакинство, а Василев често се среща със запалянковците и ги увещава да се по-смирени. Засега без успех.