Ефектът от възстановяването на жилищния пазар в големите градове и възвръщането на доверието към имотите започва да се усеща и при ваканционните имоти, съобщават от компанията Bulgarian Properties.

Все повече българи се ориентират към покупката на имоти в ски и морските курорти, което донесе ръст на продажбите в Боровец, а тенденцията се пренася и към морските курорти. Нараства интересът на българите и към покупка на ваканционен имот в чужбина, най-вече в Гърция, показват данните от сключените през първото тримесечие сделки.

ИМОТИТЕ В СОФИЯ ПОСКЪПНАХА С 8,4% ЗА ГОДИНА

ПАЗАР НА ПРОДАВАЧА: 60% ОТ ИМОТИТЕ В СОФИЯ СЕ ПРОДАВАТ ЗА МЕСЕЦ

Какви са цените на съответните пазари?

Ски курортите

Средната цена в Банско през първото тримесечие е €385 за кв. м, а средната обща покупна цена е €25 000. Цените в най-големия ни зимен курорт са с ръст от около 5% спрямо средната цена за 2015 г.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за първото тримесечие на база реални сделки е €585 за кв. метър. В сравнение с миналата година се наблюдава понижение с около 2,5%.

В Пампорово средната цена за първото тримесечие е €400 кв. м, (повишение с около 14%), но при доста слаб интерес.

Морските курорти

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината е €520 кв. м, което е доста под нивата около €600 за кв. м, на които се бяха задържали цените през 2015 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около €27 700, като се забелязва свиване на бюджетите от миналогодишните нива от около €35 000. Но от компанията отчитат, че руснаците липсват като активни купувачи.

€100 000 за редова къща в Гърция

Дестинацията, която привлича 90% от интереса на българите за покупка на ваканционен имот в чужбина, е Гърция, като най-голямото търсене на ваканционни имоти е насочено към Халкидики и други райони в северната част на страната. Цените на т.нар. редови къщи ("залепени" една до друга, но с малко дворче и често с достъп до общ басейн) в района започват от около €100 000.

Спадът на цените на недвижимите имоти в Гърция през 2015 г. е с 8%, показват данните на Bank of Greece.