Ad Config - Website header

 

Article_top

Клуб Z

В българските вериги супермаркети не се предлага нито една марка шоколадово великденско зайче, което да е изцяло “зелено и справедливо”, т.е. суровините в него да са продукт на биологично земеделие и да са произведени при спазването на социалните стандарти. Също така нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”. Това показа проверката на Сдружение "Агролинк" "Проверка на шоколада 2016 г.", проведена в българската търговска мрежа в навечерието на Великден като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" .

В обхвата ѝ са попаднали 13 шоколадови зайчета на всички марки, предлагащи великденски зайчета на българския пазар и 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите. 

Сдружението е направило проверка за наличието на международните знаци за сертифициране FAIRTRADE, Fairtrade Cocoa Program, UTZ и Rainforest Alliance, както и на знака за биологично производство на ЕС, по отношение на тяхното социално и
екологично качество.

Само 2 от 13 шоколадови зайчета са в една или друга степен "справедливи" и "зелени", показва проверката, резултатите от която може да видите по-долу.

На първо място в теста се са зайчетата на немския производител Riegelein Confiserie и шоколадите Edel Alpen Zahne и Herbe Nuss на собствената марка K Classic на "Кауфланд", които носят знака на Fairtrade Cocoa Program. Те покриват обхватните социални стандарти за производство. С най-високи показатели е и Finest Dark Chocolate на собствената марка Bellarom на "Лидл", който носи знака на Rainforest Alliance и какаото е произведено при приемливи екологични критерии, но не е продукт на биологично производство.

11 зайчета или 85% от всички изследвани шоколадови великденски зайчета и 12 шоколада или 55% от всички изследвани шоколади на собствените марки на супермаркетите са определени като "червени" поради социалната и екологична експлоатация по веригата на доставки на конвенционално какао.

Любопитна подробност е, че зайчетата на "Линдт", които са и най-скъпите на пазара, са "червени" и по двата критерия - социален и екологичен.

Всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година, като значителна част от тях са под формата на шоколади или зайчета на собствените марки на супермаркетите поради тяхната атрактивна цена, показва статистиката.

"Много германци, а вече и българи очакват с нетърпение великденските шоколадови зайчета. За съжаление, голяма част от тези малки шоколадови животинки имат горчив послевкус", казва Дарина Муслева, провела изследването на "Агролинк".

Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $0,80 на ден, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50. Само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. Силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда, според скорошен доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!", казват от "Агролинк".

 
Снимка Lindt

В българските вериги супермаркети не се предлага нито една марка шоколадово великденско зайче, което да е изцяло “зелено и справедливо”, т.е. суровините в него да са продукт на биологично земеделие и да са произведени при спазването на социалните стандарти. Също така нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”. Това показа проверката на Сдружение "Агролинк" "Проверка на шоколада 2016 г.", проведена в българската търговска мрежа в навечерието на Великден като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" .

В обхвата ѝ са попаднали 13 шоколадови зайчета на всички марки, предлагащи великденски зайчета на българския пазар и 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите. 

Сдружението е направило проверка за наличието на международните знаци за сертифициране FAIRTRADE, Fairtrade Cocoa Program, UTZ и Rainforest Alliance, както и на знака за биологично производство на ЕС, по отношение на тяхното социално и
екологично качество.

Само 2 от 13 шоколадови зайчета са в една или друга степен "справедливи" и "зелени", показва проверката, резултатите от която може да видите по-долу.

На първо място в теста се са зайчетата на немския производител Riegelein Confiserie и шоколадите Edel Alpen Zahne и Herbe Nuss на собствената марка K Classic на "Кауфланд", които носят знака на Fairtrade Cocoa Program. Те покриват обхватните социални стандарти за производство. С най-високи показатели е и Finest Dark Chocolate на собствената марка Bellarom на "Лидл", който носи знака на Rainforest Alliance и какаото е произведено при приемливи екологични критерии, но не е продукт на биологично производство.

11 зайчета или 85% от всички изследвани шоколадови великденски зайчета и 12 шоколада или 55% от всички изследвани шоколади на собствените марки на супермаркетите са определени като "червени" поради социалната и екологична експлоатация по веригата на доставки на конвенционално какао.

Любопитна подробност е, че зайчетата на "Линдт", които са и най-скъпите на пазара, са "червени" и по двата критерия - социален и екологичен.

Всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година, като значителна част от тях са под формата на шоколади или зайчета на собствените марки на супермаркетите поради тяхната атрактивна цена, показва статистиката.

"Много германци, а вече и българи очакват с нетърпение великденските шоколадови зайчета. За съжаление, голяма част от тези малки шоколадови животинки имат горчив послевкус", казва Дарина Муслева, провела изследването на "Агролинк".

Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $0,80 на ден, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50. Само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. Силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда, според скорошен доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!", казват от "Агролинк".

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

Защото когато го резнем по вратлето, за да отворим артерията и да го приготвим за одиране, почистване и готвене, не излиза синьо или зелено, а червено.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета