СИМОНА РУСЕВА, БЕРЛИН

Осем български граждани на възраст между 25 и 40 години ще излежат присъди между 27 месеца и 4 години и половина за дръзки кражби на цветни метали и техника на обща стойност 1 милион и 54 хиляди евро. Присъдите постанови днес съд в западногерманския град Детмолд само след четири съдебни заседания.

Процесът премина по бързата процедура, а наказанията са сравнително меки заради споразумение между прокуратурата и подсъдимите да направят пълни самопризнания и да се покаят. Престъпниците са живеели в проблемен квартал на Дортмунд, където са кроили планове за набезите си предимно във фирмени складове. Кражбите са били извършвани в цяла Северозападна Германия между март 2014 г. до арестите през октомври 2015 г. Последният удар е бил нанесен в окръг Валдек-Франкенберг.

Бандата е била разкрита случайно при рутинна проверка на камион на магистрала Бе1 край Дортмунд. Тогава в транспортното средство униформените са открили инструменти на стойност 6000 евро. Бързо било установено, че те са били откраднати от площадка на строителна фирма в Димелщат.

Впоследствие е бил събран доказателствен материал, описан в 120 тома. Според обвинението бандата е действала “на смени” – не винаги всичките 8 подсъдими са нанасяли удари заедно, а по определен от тях график.

Общо за година и половина са били извършени 87 престъпления. Всъщност това е установила прокуратурата, възможно е набезите да са били повече.

Набелязаните цели са били предимно частни предприятия. Така на 23 май 2015 г. е била ограбена спедиторска фирма в Леополдсхьое. От нейно хале са били задигнати 20 тона стомана и други метали на обща стойност 100 000 евро, които фирмата е трябвало да транспортира до клиент на възложителя. Според признания на подсъдимите това е бил един от най-големите им удари. Два месеца по-рано в Оснабрюк те са откраднали 2,5 тона медни тръби и машини на стойност 98 000 евро.

Почеркът е бил един и същ. Престъпниците са разрязвали метални заграждения, елиминирали са ролетни щори или са чупили прозорци. Влизали са в складови помещения в търсене на плячка. Ако нещо им е харесвало, според обема те са го товарили в автомобили комби или в камион.

Не винаги обаче са имали късмет, често е задействала алармена система. Това не е отказвало бандата да извърши поредния си удар още през следващите нощи. Преди началото на процеса е била извършена техническа експертиза на мобилните телефони на обвиняемите. Така са били установени ограбените обекти. Наред с това на територията им са били открити ДНК следи от престъпниците.

Установено е било също, че осемте български граждани са имали помагачка, също българка. Срещу нея ще се води отделен процес.