Над 9300 човека са убити, а повече от 21 000 са ранени от началото на конфликта в Украйна през април 2014 г., предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, като се позоваха на ООН.

"Броят на жертвите на конфликта продължава да расте", каза помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Тайе-Брук Зерихун на заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

По думите му досега загиналите са 9333, а ранените - 21 396.

Той заяви, че последният случай, при който е имало жертви, е бил на 27 април, когато при артилерийски обстрел са били убити най-малко четирима цивилни, а поне осем човека са били ранени близо до Донецк.

Според него през последните седмици боевете се изострят до степен, невиждана от август 2014 г., когато сраженията са били най-ожесточени. 

Зерихун призова всички страни да спрат бойните действия. Той разкритикува и двете враждуващи страни за възпрепятстване на достъпа на международната наблюдателска мисия, създадена съгласно Минските договорености от февруари 2015 г.

Това беше първото заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, от декември миналата година. По време на него представителите на Русия и Украйна се размениха остри обвинения за това кой е отговорен за разпалването на враждебните действия.

Русия предложи проектодекларация, която да потвърди ангажирането на ООН с Минските договорености, но по текста не беше постигнато съгласие, защото в него също така се призоваваше за разследване на убийството на руски демонстранти в Одеса, без да се споменават нарушенията на прекратяването на огъня, извършвани от бунтовниците в Източна Украйна. САЩ, Франция и Великобритания осъдиха руската агресия като отговорна за разпалване на конфликта, посочва Асошиейтед прес.

Наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че подготвя примирие в Източна Украйна по време на започващата на 1 май седмица, когато православните християни празнуват Великден, отбелязва ТАСС