Постигнахме договореност да няма никакви съкращения в БДЖ. Това обяви пред Клуб Z лидерът на най-големия жп синдикат Петър Бунев.

Преди седмица транспортният министър Данаил Папазов обяви, че ще бъдат съкратени 700души от администрацията на жп компанията, тъй като чиновниците там били ненормално много - 1200. 

Това не е вярно. Има разминаване в длъжностите и част от експлоатационния персоналнезнайно защо е бил воден като администрация, обясни Бунев.Той даде за пример продавачките на жп билети. Според класификатора на длъжностите в БДЖ досега те също се водели част от администрацията.

Междувременно стана ясно и че кредиторите на железниците ще се съберат на среща ден след евроизборите. На 26 май те ще трябва да решат дали да вземат 25-те електрически влака "Сименс Дезиро" и над 4300 товарни вагона, които са запорирани по просрочени кредити. От транспортното министерство и БДЖ обачепродължават да се надяват, че кредиторите ще се откажат от твърда позиция към закъсалия национален превозвач и ще се съгласят на разсрочване на дълговете за още 10 години.

За какво им е толкова старо желязо? Ако  ни вземат влаковете и вагоните, това ще им донесе само разходи. Ще трябва да плащат за охрана и престой, което никак няма да им хареса, обясниха железничари.