ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

„Първият отмъстител: войната на героите“ от една страна е продължение на „Капитан Америка“, а от друга – и дори още повече, трети филм от поредицата за разнородната супергеройска дружина, известна като Отмъстителите. В този смисъл българското заглавие е по-честно от оригиналното – Captain America: Civil War (букв. – Капитан Америка: Гражданска война“).

Началото на „Първият отмъстител: войната на героите“ напомня, че наскоро американците бомбардираха болница в Афганистан, а още по-наскоро руснаците нанесоха въздушен удар по училище в Сирия. Спасителната акция на Супермен в Африка (от „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“) завърши с масово клане. А сега и в „Първият отмъстител: войната на героите“ супергероите, под командването на Капитан Америка, се замесват в смъртоносен инцидент от международен мащаб. Въобще в реалността, а вече и в киното, войната е мръсна работа, в която винаги падат и невинни жертви.

Обаче има и разлики – ако в реалността ООН никога не стига до ефективни мерки срещу действията на Америка и Русия (или Саудитска Арабия, както и почти никой груб нарушител на човешките права), в „Батман срещу Супермен“ и особено в „Първият отмъстител: войната на героите“ е точно обратното. Само че в първия филм това доведе до доста глупава битка между Батман и Супермен, а сега подобна ситуация внася разкол и сред Отмъстителите. И то точно докато се опитват да спасят света от нов злодей. Доскоро съюзници, партньори и колеги от два филма, сега Отмъстителите се разделят на две банди – едната предвождана от Капитан Америка, другата – от Железния човек. И вместо да преследват злодея, през по-голямата част от филма те се преследват помежду си.

От друга страна можем само да свалим шапка на режисьорите братя Русо, че са успели да ни покажат голямата битка на летището. Това изглежда е битката с най-много супергерои на квадратен метър в историята на филмите по комикси. Участват Железният човек (Робърт Дауни-младши), Черната вдовица (Скарлет Йохансон), Бъки Барнс (Себастиан Стан), Ястребово око (Джеръми Ренър), Уанда Максимоф или Алената вещица (Елизабет Олсън), както и по-новия герой Ант-мен (Пол Ръд), съвсем новия герой Черната пантера (Чадуик Боузман) и добрият стар, но подновен Спайдърен (Том Холанд)… и др. – всеки със своите строго специфични и съвсем различни супер-смъртоносни умения. Накрая най-тежкото им нараняване е аркада.

В сблъсъка на добри герои с други добри герои сигурно има някакви психологически дълбочини, които придават нови измерения на жанра. Но можем ли да допуснем, че в това дружеско сбиване някой от любимите ни герои наистина ще убие друг (от любимите ни герои) или поне ще го осакати сериозно – като например му откъсне ръката? Не и в тази поредица.

Затова въпреки несъмнената си зрелищност, основният конфликт в „Първия отмъстител: войната на героите“ не ни показва истинска война, а приятелска свада или семеен скандал, от тези, които се случват и в най-добрите семейства. Все едно сме тръгнали да гледаме бой без правила, но сме попаднали на приятелски спаринг. Наистина добре измислен, с включени хумористични реплики и отлично отработени, изненадващи за публиката крошета, ъперкъти и блокове, но все пак спаринг, без опасностите на истинския бой.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ