Консумирането на марихуана по медицински причини е кашерно за Пасха, обяви водещ равин.

Сред евреите ашкенази, които обикновено са от Централна и Източна Европа, конопените листа могат да се броят за част от групата забранени растения, сред които са повечето житни култури, както и оризът, грахът и лещата.

Но 88-годишният белоруски равин Хаим Каниевски е обявил, че марихуаната може да бъде ползвана от всички евреи на Пасха, ако е за медицински цели. Израелска група, която е за легализирането на марихуаната, е представила на него и друг равин листа от канабис, които двамата са благословили.

През 2013 г ортодоксалният равин Ефраим Залманович също обяви, че рапространяването и пушенето на марихуана е кошерно, ако е за медицински цели. Но подчерта, че ако се прави за забавление, е забранено.

Принципите на кашерното хранене са сложни дори за равините, които често имат различни мнения в детайлите. Много евреи не следват традиционната диета, освен на празник. Макар свинското да е най-известната сред забранените храни, списъкът всъщност е дълъг и включва месни продукти, зеленчуци, определени комбинации (като месо и мляко), сирене (ако бактериите са от некашерно животно).

А по отношение на виното например е важно кой го е приготвил, а не какво съдържа - сам по себе си, алкохолът не е кашерен, но тъй като виното е важна част от различни ритуали, ако е приготвено от евреи, всичко е наред.