Супермодерен електробус, който не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори, тръгва из София, предаде Българското национално радио. Вчера возилото направи първото кръгче около храм-паметник "Александър Невски" под зоркия поглед на кметицата Йорданка Фандъкова. Засега придобивката ще се движи експериментално по линията на тролей номер 11. Чудото може да изминава до 20 км с едно зареждане. Машината разполага с безплатен интернет, климатик и с ниски стъпала за хората с увреждания.

Електробусът лови енергия при спиране и я оползотворява, удължавайки пробега. Той не използва контактната мрежа и няма "жартиери", които го държат закачен за жиците. Това му дава пълна свобода на движение. Все още почти непознатата за Европа технология, базирана на ултракондензатори, е тествана в Шанхай в продължение на седем години и е „навъртяла“ над 8 милиона км., съобщи БНР

Безплатен интернет и климатик правят пътуването идеално с новия екобус. Снимка БГНЕС

Според производителите, модерната технология ще помогне на общините да намалят драстично оперативните разходи, а също и вредните емисии. Технологията може доста да намали и нуждата от традиционните автобуси с дизелово и газово гориво, както и от тролейбусите. Така могат да бъдат премахнати един ден хилядите жици, опънати над улиците. Цената на енергията на километър е близо 10 пъти по-ниска, отколкото при дизеловите автобуси. Много по-малки са и разходите за поддръжка.

БНР цитира Фандъкова, която обещава още 50 нови конвенционални тролейбуси да тръгнат из столицата до края на годината.