СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – "Безсилен съм да помогна на Мериам. Моля се Богу горещо да сътвори чудо и любимата ми жена да отърве бесилото."

Това изрича за в. "Билд" Даниел Вани. Той е съпруг на осъдената на смърт чрез обесване Мериам Яхия Ибрахим (27 г.). Присъдата произнесе судански съд. Вината на бременната в осмия месец с второто си дете жена е, че е християнка и прелюбодейка. Тя не е изневерила на съпруга си, но той също е християнин. А според шериата брак с друговерец се смята за  изневяра. И двете “престъпления” се наказват със смърт. Преди да увисне на въжето Мериам ще трябва да понесе и друго наказание – 100 удара с пръчки.

Заради растящото възмущение на Запад властите в Судан обявиха, че присъдата не е окончателна, предаде Си Ен Ен. Те обаче защитиха съдебното решение.

Делото ще премине през всички фази до най-висшата инстанция, която е Конституционният съд, каза шефът на суданския парламент Фатих Из ал Дин.

Осъдената на смърт в момента се намира в затворническа килия с 20-месечния си първороден син. Детето се поболяло зад решетките, твърди бащата. Това се дължало на липсата на всякаква хигиена, навсякъде пълзяли плъхове и буболечки.

Майката също се чувствала зле. Тя помолила да бъде преместена в болница с рожбата си, но затворническите власти отказали.
Самият съпруг Даниел е безпомощен без жена си. Той е сакат и е в инвалидна количка. “Без помощта й за мен няма живот”, ридае клетникът. На него дори му е било забранено да присъства на процеса срещу Мериам.

“Мериам не е паднала духом. Тя по никакъв начин няма да се отвърне от хриситянството и се надява присъдата да не бъде изпълнена и един ден да се върне при съпруга си”, каза днес за Си Ен Ен адвокатът на жената Мохамед Яр Елнаби. Той призна, че срещу него се сипели заплахи за линчуване и дори убийство, защото дръзнал да защитава една неверница.

“Страхувам се за живота си, но не мога да пренебрегна дълга си и да помогна на една невинна жена. Тук става въпрос за вяра и принципи. Длъжен съм да подкрепям онези, които са в беда, дори това да ми струва живота”, категоричен е юристът.
Процесът срещу Мериам започна на 11 май и приключи на 15 май.

“Дадохме на подсъдимата достатъчно време да премисли и да се отрече от християнската вяра. Тя обаче беше непреклонна, не пожела да се обърне към исляма”, обоснова смъртната присъда съдията.

Той припомни и че преди да наложи най-тежкото наказание е дал половин час на подсъдимата да разговаря с ходжа. След това от подсъдимата скамейка Мериам обявява: “Аз съм християнка и никога няма да предам вярата си.” Тя чу присъдата си без да пророни и сълза.

Нейният баща е мюсюлманин, а майката – християнка. Родителят напуснал семейството и момиченцето било възпитавано от майка си в християнските добродетели.

Водещи държави, като САЩ, Германия, Франция, Великобритания и други, както и международни организации за защита на човешките права изпратиха чрез посолствата си в Хартум остри протести до режима в Судан с призив да се зачита правото на религиозна свобода на всеки гражданин, както и на неговата воля да премине доброволно към друга религия.  В протеста се посочва, че това през 2005 г. е залегнало и в преходната конституция на Судан.