Препоръките за здравословно хранене вече не са това, което бяха. Редица научни изследвания разбиват на пух и прах старите вярвания и разбирания за полезно и вредно, съобщава академичното и журналистическо издание "Конверсейшън" (The Conversation). Преценката на учените реабилитира част от храните, с които досега сме внимавали, и ни дава зелена светлина да им се наслаждаваме без ограничения. Предлагаме ви пет от тях, които вече са извън черния списък на опасни за здравето продукти.

ЯЙЦА

Доста дълго време яйцето беше считано за вредна за сърцето храна, заради високото съдържание на холестерол. Специалистите твърдяха, че жълтъците удебеляват каротидните стени на кръвоносните съдове и могат да предизвикат опасни запушвания и прекъсване на кръвообръщението. Затова на хората над 40 годишна възрадст се препоръчваше да ограничат употребата на яйца или поне да разделят жълтъците от белтъците.

През последните 20 години обаче редица медицински изследвания са установили, че при нормален прием холестеролът, приеман с яйцата и други храни, има много слабо влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Дори нещо повече - експертите по хранене вече редактират протоколите, отнасящи се до храните, считани за "холестеролни бомби" (като пилешките дробчета и мидите), като ги изваждат от списъците с вредни за здравето продукти.

Понастоящем се счита, че яйцата са чудесен източник на протеини, естествени мазнини и някои полезни витамини и минерали.

МАСЛА ЗА МАЗАНЕ

Историята на мазнините, които обичаме да слагаме върху филия хляб - маргаринът и кравето масло, е може би една от най-обиркващите истории в храненето. Появата на маргарина, създаден от растителни мазнини, датира от средата на далечната 1800 година. След този период маргаринът заменя маслото като по-здравословния избор на развитите страни. За това помага не само по-ниската му цена, но и съветите на диетолозите да се употребяват по-малко наситени мазнини (т. е. от животински произход) като превенция срещу коронарната болест на сърцето.

Отричането от наситените мазнини действително дава резултат и държавите започват да отчитат по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания. По същото време обаче учените откриват връзка между т. нар. транс мазнини (получени при частичното хидрогениране на растителните мазнини при производството на маргарин) и коронарната болест на сърцето. В последствие връзката е потвърдена от редица независими проучвания и регулаторните агеции по целия свят официално препоръчват транс мазнините да се извадят от здравословната диета. 

Хранителната индустрия бързо отговаря на предизвикателството и от години произвежда маргарини без транс мазнини. Въпреки това все още има объркване сред потребителите дали маслата, базирани на растителни мазнини, са безопасни за ядене. Отговорът е "да", стига етикетът на продукта да не описва в съдържанието "частично хидрогенирано растително масло".

Съвременните растителни масла за мазане са чудесен начин да заменим наситените мазнини, приемани с храната, с полиненаситени мазнини - хранителна промяна, която доказано намалява риска от коронарна болест на сърцето, описана в редица проучвания.

КАРТОФИ

Картофите са един от малкото зеленчуци, считани за вредни. Заради техния висок гликемичен индекс, те обикновено се бъркат с храните, съставени от рафинирани въглехидрати, които специалистите препоръчват да избягваме. Всъщност, картофите са богат източник на въглехидрати, витамин С, някои витамини от групата В и микроелементи.

Начинът, по който се приготвят картофите променя и всеобщото отношение към скорбялата, която също има лоша слава. Готвенето и охлаждането всъщност увеличават количеството на устойчивите влакнини в картофите, които на свой ред действат като диетични фибри с благоприятен ефект върху храносмилателните бактерии в червата.

Картофите са богати на въглехидрати, но скорбялата ги превръща в ценен източник на фибри за чревната флора.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Някога млечните продукти, в това число млякото, маслото, йогурта и сиренето, са били считани за важен хранителен продукт в диетата на много хора. Само че хранителните навици постепенно са се променили в резултат на трудни за тълкуване здравословни послания. 

Основният плюс на млечните продукти е високото им съдържание на протеини и калций. Съдържанието и вида на мазнините обаче също е важно, тъй като някои от млечите продукти изобилстват от наситени мазнини. А както вече стана ясно, те не са полезни за оргаизма в големи количества, защото повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, любителите на мляко и сирене не би трябвало да се притесняват, ако калориите и мазнините, които приемат с храната, като цяло са здравословни. Тъй като многобройни изследвания акцентират върху ползите и вредите от млечните продукти, е трудно да се препоръча специфична диета, която да е благоприятна за организма. Последното издание на брошурата "Великобритания се храни добре" млечните продукти все още са част от здравословната диета, но при условие, че са с ниско съдържание на мазнини.

Млечните продукти продължават да са в списъка с препоръчани храни, включени в брошурата "Велокбритания се храни добре", издавана от правителството. 

СУРОВИ ЯДКИ И ЯДКОВИ МАСЛА

Ядките също се славят с лоша репутация заради високото съдържание на мазнини и калории, поради което се счита, че трябва да се избягват от всеки, които иска да бъде в добра форма или да намали килограмите. Но вече има все повече доказателства, че именно суровите ядки са ключ не само към здравословното хранене, но и към поддържането на нормално тегло. Проучване, публикувано наскоро в Британския журнал по хранене показва, че ежедневната консумация на сурови ядки намалява случаите на смърт от всякакви причини, както и случаите на сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето и внезапна сърдечна смърт.

Въпреки че учените все още изучават съставът на ядките, за да си обяснят позитивният им ефект върху здравето, ползата от консумацията им отдавна е известна. Те съдържат протеини, здравословни мазнини (т.е. по-малко наситени и повече високо мононенаситени и полиненаситени мазнини), диетични фибри и микроелементи.

Следователно ядковите масла, каквото е фъстъченото масло, също биха могли да са част от здравословната диета. Мазнините във фъстъченото масло имат "добър профил", а самият продукт е богат източник на протеини, фибри, витамин В6 и магнезий. Нещо повече - скорошни изследвания дори доказват, че хората, които са заменили по-вредните протеини (като тези в преработеното месо) с консумацията на сурови ядки, в повечето случаи отслабват много по-бързо от останалите.

Митът за ядките, които ни правят дебели, е окончателно разбит.

И все пак на финала диетолозите напомнят едно от най-важните правила в храненето: всички продукти могат да са част от здравословна диета. Не се подлъгвайте по модерните теории за "суперхрани" или "храни-злодеи". Истината е, че пристрастената употреба на продукт, считан за "суперхрана", може да е много по-опасна от умерената консумация на набедената "храна-злодей".