Правителството ще предложи на президента бившият шеф на главните дирекции "Криминална полиция" и "Национална полиция" Ангел Антонов да оглави Националната служба за охрана (НСО). Той е първият от дълги години, който ще бъде "парашутист" в тази толкова важна система, която пази властниците по върховете. Обикновено началниците се избират от редовете на служителите в НСО.

Дълги години се водят битки, под коя точно шапка - президентството или Министерски съвет, да бъде службата. Защото бодигардовете освен да пазят високопоставените люде, чуват и виждат с кого се срещат те. Да не говорим, че волю-неволю са свидетели на целия техен живот, навици и... недостатъци. Подобна информация е изключително любопитна и с нея може да се спекулира и шантажира, което прави поста на началника изключително важен, както и на кого той ще докладва - държавния глава или премиера.  Засега НСО остава под крилото на Плевнелиев.

Новината за предложението на новия шеф стана на изнесеното заседание на кабинета в резиденция "Евксиноград" край Варна. По закон заемащият поста се назначава с указ на държавния глава по предложение на правителството. За заместник-началници на НСО са определени полк. Красимир Станчев и подп. Юлиан Харалампиев.

Ангел Антонов оглавяваше "Криминална полиция" през 2010-2011 и "Национална полиция" през 2011-2013 г. Той е роден през 1960 г., завършил е УНСС и почти цялата му кариера е преминала в системата на МВР. Антонов бе освободен от поста директор на националната полиция в края на ноември 2013 г., като причините за това не бяха посочени. Но още тогава се твърдеше, че е заради несправяне с организацията на полицията и действията й срещу протестиращите. Друга версия бе, че министър Цветлин Йовчев го е отстранил, защото Антонов бил "човек на Цветан Цветанов".

Правителството освободи днес от длъжност и от военна служба бригаден генерал Тодор Коджейков - доскоро шеф на НСО, и заместника му полковник Калин Иванов. Двамата подадоха оставки през март.

Същевременно кабинетът намали капитала на „Национална спортна база” ЕАД със стойността на правото на собственост върху имот и го предостави безвъзмездно на община Варна. В имота е изградена спортна зала.

В полза на Народно читалище „Просвета – 1927” бе учредено безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху административна във варненския квартал „Аспарухово”. Осигуряването на сграден фонд за читалището ще позволи то да работи в нормални условия за задоволяване на културните и духовни потребности на местната общност.

Правителството прехвърли безвъзмездно на община Стара Загора правото на собственост върху освободен от Министерството на отбраната имот. Теренът от 90 декара е застроен с 29 сгради с обща застроена площ 12 331 кв. м.