Три сделки за покупко-продажба на автомобили е осъществила партия ГЕРБ в периода между 16 и 24 март тази година. Това става ясно от данните за разпореждане с имущество, които партиите са длъжни да декларират в публичен регистър по Закона за политическите партии.

Две от сделките - тези от 16 и от 24 март, са за продажба на автомобили, пише в документите. Интересното е, че и двете возила са продадени на една и къща цена - по 97 791,50 лв., въпреки че купувачите са две различни фирми в Германия. Според сайтовете им това са фирми за луксозни автомобили втора употреба.

БОРИСОВ НАРЕДИ: НСО ВЕЧЕ НЯМА ДА ВОЗИ ВИЦЕПРЕМИЕРИ И МИНИСТРИ

Така общата сума, която е влязла в касата на ГЕРБ, е 195 583 лв. На 22 март обаче партията купува автомобил от българска автокъща -  Карис Стар ЕООД. Цената е 125 832 лв. От публичния партиен регистър не става ясно каква марка е модел е новото возило. 

От данните по договорите за продажба също не става ясно какви точно са автомобилите. Според запознати обаче най-вероятно става дума за двете коли "Ауди", модер А8, които ГЕРБ купи през лятото на 2013 г. Те бяха купени директно от германския производител. Едната струваше 166 411 лв, а другата - 205 978 лв. тогава. На по-скъпото се возеше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а другото бе за заместника му Цветанов.

НОВИЯТ ТРАНСПОРТ НА МИНИСТРИТЕ. ИМА ЛИ ИКОНОМИЯ? (СНИМКИ)

В края на 2013 г. обаче министър-председателят се сдоби с нова партийна лимузина "Ауди" - този път за почти 700 000 лева. Причината - возилото е бронирано. Той продължава да се вози на колата. На подобен автомобил се вози и канцлерката на Гермаия Ангела Меркел.