Преди 10 дни Светият синод на Българската православна църква обяви всички християни, които не са православни, за еретици. И още че няма друга църква, освен православната.

СИНОДЪТ: ЕДИН Е ГОСПОД, ЕДНА Е ЦЪРКВАТА И ТЯ Е ПРАВОСЛАВНА

Или с думите на Синода:

"Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи…"

Когато в 21-ви век традиционната църква в държавата отрече всички други по света, независимо дали става въпрос за католици, протестанти, Свитедели на Йехова или адвентисти, логично е да се зачудим - а те какво мислят за православните?

Ако вземем за пример Римската католическа църква, която от десетилетия се опитва да води диалог с другите християнски деноминации, едва ли ще ни изненада, че не ни считат за еретици - и не би трябвало.

"Ерес" в контекста на християнството е отричане или съмнение в основните доктрини на вярата. Непорочното зачатие, чистилището, безпогрешимостта на папата са църковни догми и макар двете думи да са синоними, католиците правят ясна разлика - разлики в догмата говорят за схизма, разделение между църквите, а не за ерес.

Когато се говори за ереси, те са два вида от католическа гледна точка - тези, които съзнателно нарушават основните доктрини, което се смята за голям грях и тези, които правят това поради невежество и неразбиране. Не трябва да решаваме, че католиците са непременно много по-толерантни от православните - те слагат протестантите във втората група.

Православни да обвиняват католиците и папата в ерес обаче не е нищо ново. Не става въпрос за нещо отпреди век - през 2014 г. двама гръцки митрополити обявиха папа Франциск за еретик и призоваха папския престол да се откаже от "сатанинската си гордост". Така че родните митрополити просто следват примера на своите колеги на юг.