За пети път в България и за десети в световен мащаб ще се проведе Нощта на литературата. На 11 май (сряда) от 18 до 22 часа на множество различни дестинации в 11 града у нас ще се четат откъси от книги на Умберто Еко, Ойген Руге, Пиер Мейлак, Робърт Галбрейт, Тери Пратчет.

Основната цел на инициативата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс. Посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят произведения на общо 15 писатели и поети – като всеки гост сам избира своя литературен път, от къде да започне и къде да завърши обиколката си.

У нас в Нощта се включват Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен и София. Сред „читателските гнезда“ в столицата са Домът на киното, Музеят за история на София, Клубът на пътешественика, Народно читалище „Цанко Церковски“, Склада и други.

Сред четците попадат популярни лица като Иван Налбантов, Анна Мария Петрова-Гюзелева, Ицхак Финци, Жоржета Чакърова, Любомир Ковачев, Веселин Мезеклиев, Станимир Гъмов…

При посещенията си на различните читателски гнезда, слушателите могат да събират печати. В края на вечерта, в 21,30 в „Сохо“ в София всеки, събрал пет от тях, може да участва в томбола. Победителите в нея ще спечелят някои от книгите, от които по-рано се е чело.

А сред тях са „Пражкото гробище“ на Умберто Еко, „Дракони в порутения замък“ на Тери Пратчет, „Зовът на кукувицата“ на Робърт Галбрейт, „Във времена на гаснеща светлина“ на Ойген Руге, „Чернооката блондинка“ на Джон Банвил, „Когато изпратим деня“ на Пиер Мейлак, стихове на Адам Загаевски и Славе Гьорго Димоски и др.

Пълната програма за Нощта на литературата – места за четене, автори, заглавия и четци, може да се види на официалния сайт на инициативата тук.

Площад "Славейков"