Пътуването до Гърция с кола може да ни струва глоба от над 9500 евро, съобщи Нова тв.

Наш сънародник бе глобен с 9523,20 евро за това, че не носел със себе си големия талон на шофирания от него микробус.

Ако ни спрат полицаи в Гърция и по някаква причина поискат да изяснят собствеността на автомобила, сме длъжни да им представим големия талон за регистрация, обяснява Нова в свой репортаж от Гърция. В България не сме задължени да го носим със себе си. Ако автомобилът е лизингов, изобщо нямаме голям талон. Но винаги може да се направи копие, което е задължително и при преминаване на годишен технически преглед.

В Гърция обаче нещата стоят по съвсем друг начин. На гърба си го изпита Методи Михайлов - шофьор на микробус, който пътувал през град Серес празен към България. Екип от петима пътни полицаи го спрели за проверка.

Фишът за глоба от 9523,20 евро

Бусът бил купен на лизинг. Михайлов представил копие от големия талон, защото оригиналът е у лизингодателя. Полицаите направо свалили номерата на возилото и започнали да пишат глобата без право на обжалване.

Трети месец микробусът стои в София без номера и не се ползва.

"Загубите са повече от 4000-5000 евро. Пътуванията до Гърция са намалели. Дотам пътува само една кола, която има всички необходими документи", обяснява Валентин Пантазиев - собственик на фирмата, на която принадлежи микробусът със свалени номера.

Всички необходими документи включват и заверен препис на трудовия договор на шофьора, преведен на гръцки. Ако не е налице, подгответе още 300 евро. Не забравяйте да носите договора за лизинг или за наем на колата, иначе ще се сбогувате с още 3000 евро, съветва Нова.

Потърпевшият Методи Михайлов сигнализирал Министерството на външните работи, подал и жалба в МВР, но без резултат.

"Гърция има право да налага санкции, тъй като при тях се изисква големият талон да бъде в автомобила", обяснява пред Нова Николай Караиванов от Автомобилна администрация.