Ед ПАУЪР, Дейли Телеграф

Внимание! Текстът разкрива детайли от втора серия на „Игра на тронове“ – шести сезон.

Този епизод няма да бъде забравен лесно. След бездиханен час, в който детрониран видяхме повече от един наследник на голям дом, вече знаем: Джон Сняг живее, Рууз Болтън умира и „Игра на тронове“ отново ни хвърля в дълбокото.

Без съмнение тези 60 минути ще останат сред най-сеизмичните в аналите на сериала, редом с Червената сватба и миналогодишния епос – Битката с белите бродници в Хардхоум. Да гледаме как Рамзи елиминира спокойно цялото си семейство беше страховито, докато след месеци на спекулации съживяването на Джон Сняг дойде като гръм от ясно небе. Въпросът сега е: как през останалата част от сезона „Игра на тронове“ ще успее да бие това?

Джон Сняг воскресе

Завръщането на Джон Сноу дойде като сбъдване на върховната фантазия на феновете. Както интернет отдавна подозираше, задачата да върне лорд-командира на Нощен страж обратно на този свят се падна на Червената жрица Мелисандра(Карис ван Хоутен), като така тя изпълни сценария, написан отдавна от нас в главите ни.

Режисьорът Джереми Подесуа се е забавлявал доста с подробностите от ритуала. Подстригване на брадата, измиване на косата, избърсване на израненото тяло с гъба – все абсолютно разпознаваеми художествени образи. Защо беше тази идентификация на Джон Сняг с Исус Христос? Защото е възкресен от Господаря на светлината? Но това бе по-скоро акт на магьосничество, отколкото на духовност. Какво се опитват да ни кажат създателите?

Филип де Шампан, „Мъртвият Христос“

 

Мъртвият Джон Сноу, малко преди да възкръсне.

Сцената бе и доста напрегната – секундите се превърнаха в минути, а Джон Сняг лежеше все така неподвижен на масата. Когато всички освен вярното му вълчище Призрак напуснаха стаята, очите му изведнъж се отвориха – визуално клише, в което „Игра на тронове“ някакси успя да инвестира напрежение, сексапил и изненада.

Междувременно Кит Харингтън изпрати на феновете си съобщение, в което обяснява колко съжалява, че му се е налагало да лъже, за да опази тайната.

Жесток като Червената сватба

Точно когато бяхме започнали да подозираме, че сценаристите на „Игра на тронове“ са се успокоили и отказали от най-тежките удари, дойде това: Рамзи Болтън спокойно закла своя баща/политически съперник Рууз – истински шок. Дотук създателите на сериала обикновено изчакваха втората половина на сезона, преди да започнат да убиват главните герои.

Рамзи Болтън, лейди Валда и новороденото му братче.

Това, което последва, беше негледаемо – Рамзи полюля своето хленчещо полубратче, заради което стигна до отцеубийство, и след това буквално насъска кучетата си срещу току-що роденото кърмаче и майка му.

„Предпочитам да съм единствен“, отбеляза Рамзи, докато кучетата му вършеха мръсната си работа, а изтичащата кръв на пеленачето укрепваше положение му на глава на дома Болтън.

„Игра на тронове“ официално надмина себе си! Не знаем дали да го намразим или да го прегърнем.

Детското лице на Бран

През изминалите две години, откакто не бяхме виждали Бран, актьорът Айзък Хемпстед Райт е узрял от бледо ангелче до изнервящо подобие на Джеймс Блънт. Това е напомняне, че във Вестерос децата растат толкова бързо, колкото навсякъде(ако приемем, че успеят да избегнат намушкване в люлката от Кралската стража/изяждане от кучетата на Рамзи и т.н.).

Процесът на узряването не беше проблем с екранните роднини на Бран, Санса и Аря – ние бяхме с тях във всяка стъпка на израстването им от наивни девойки до жестоки възрастни. Затова пък епизодът ни даде шанс да надникнем в миналото и да открием неподозирани неща за мълчаливия гигант Ходор.

Тирион и драконите

Срещата на Тирион с драконите на Денерис беше толкова вълнуваща, колкото си я представяхме. Какъв кеф беше да видим Тирион (Питър Динклидж) срещу врагове, които не може да съблазни с мазни, сладки приказки. Вместо това двата дракона, оставени да гният в подземието на пирамидата на Мийрин, бяха спечелени от неговата нежност и доброта, когато свали оковите им.

Тирион освобождава драконите.

Засега обаче Тирион е изоставен в Мийрин и има опасност да свърши като прославен зрител вместо участник в истинския екшън, който тече по другите места на Вестерос. Тирион винаги е бил особено интересен като влезе във вихъра на действието, независимо дали ще спасява Кралски чертог от флотата на Станис или ще застреля баща си, докато старецът спокойно изпразва червата си (сцена, която все още е изключителен кандидат за титлата най-добра/най-лоша смърт в „Игра на тронове“).

Кой може да спре Джайми и Церсей?

Какво можем да очакваме от хитрата кралица-майка, която има всичко? Какво ще кажете за Вестерос-версия на Терминатора на Арнолд Шварценегер – с възкръсналия сър Грегър Клегейн в главната роля? Той е абсолютно предан, нечовешки силен и вероятно би се смял на нейните кралски шеги, ако:

а) притежава функциониращ гласов апарат

б) Церсей притежава функциониращо чувство за хумор.

Церсей Ланистър и Грегър Клегейн – Планината.

В епизода Планината демонстрира смъртоносната си вярност, като проследи един ексхибиционист, който размаха мъжките си части пред Церсей по време на най-унизителното й преживяване, Разходката на срама – и размаза главата му в стената.

Вероятно това е само началото на дълга серия убийства…

Площад Славейков.