За първи път любителите на котки в България имат възможността да видят на живо дългокрак манчкин с клепнали уши.

Рядката порода бе пооказана на специализирана изложба на първия етаж, в Paradise center в гр.София. Експозицията бе открита днес и ще продължи и утре.

Изложени са 40 котки от различни страни. Публиката ще има възможност да избере своя любимец, който ще получи голяма купа.

Атракцията на изложбата – дългокракият манчкин - е „брат” на манчкина и „първи братовчед” на шотландския фолд. Естествена мутация е в основата на породата манчкин. Отличителната им черта са откровено късите крака, които обаче не им пречат да се движат свободно и дори да скачат. Кръстени на приказния народ от книгата „Магьосникът от Оз“, те също са много добродушни, любвеобилни и предани любимци. Котката, която ще бъде представена на изложбата през уикенда, има и различни очи, което много рядко се получава при развъждането на тази порода.

Шотландският фолд се характеризира с клепнали малки уши, които често са плътно прилепнали за главата. Заради тях шотландският фолд често е оприличаван на сова. Пухкав, с различен цвят козина, кръгло лице и кръгли широко отворени очи, той веднага печели симпатиите почти като плюшена играчка. До средата на 60-те години на миналия век в света има едва няколко представители на породата, появили се чрез естествена мутация в Шотландия. Днес обаче те бързо печелят симпатии, стават герои на бестселъри, електронни игри и предпочитани домашни любимци на звезди като певицата Тейлър Суифт.

Посетителите ще могат да видят както най-големия мейн куун котарак в България – Набиско - с тегло 12 кг. така и най-малката котка - от породата бамбино, тежаща само 2,3 кг. Ще се запознаят отблизо и с игриво, уникално британско кремаво-синьо коте, спечелило сърцето на една от най-известните американски съдийки в света. Ще бъдат показани още и расови екземпляри от породите екзотични котки, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, турски ангорски котки, немски маскарадни котки, бенгалска и оригинална сиамска котка.

Снимки Веселин Боришев