Американските военни трябва да стрелят по руски самолети, ако машините на Кремъл продължат да правят провокативни прелитания.

Това заяви в интервю за радио K File Доналд Тръмп - фаворитът на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ, съобщи сп. "Нюзуик".

На въпроса как САЩ трябва да реагират на зачестилите близки срещи с руски изтребители милиардерът отговаря, че при нормални обстоятелства президентът би трябвало да се обади на колегата си Владимир Путин и да го предупреди да спре. Вместо да направи това обаче, Обама играе голф.

"Всичко определено трябва да започне с дипломация и трябва да започне бързо с обаждане до Путин. И ако това не сработи, не знам. След определена точка, след като глупакът се появи, трябва да стреляш", каза Тръмп.

Според него руските действия демонстрират пълна липса на уважение към САЩ и към Барак Обама.

Напоследък руски военни самолети започнаха често да прелитат до и около американски бойни машини. Най-явната провокация бе извършена на 13 април. Тогава в международни води на Балтийско море руски бомбардировачи "Су-24" прелетяха на метри над американския разрушител „Доналд Кук“.

Миналата седмица пък изтребител "Су-27" прелетя близо до "Боинг RC 135", също над Балтика.