Компанията "Филипс" (Royal Philips NV) смята да продаде своето подразделение за осветителни тела с първично публично предлагане на фондовата борса (IPO), след като повече от половин година не може да му намери купувач, съобщава Ройтерс.

"Филипс" смята да продаде в Амстердам първоначално 25% от производството, като през следващите години ще се освободи и от останалия дял. Листването на бизнеса може да оцени бизнеса с "крушки" до €5,5 млрд., смятат анализатори.

След огласяването на новината днес акциите на компанията поувтиняха с 2,2% до €23,38.

"Смятаме, че IPO-то е най-доброто решение", казва шефът на "Филипс" Франс Ван Хоутен. Според него оценката на различните възможности му е дала превес пред тази за пряка продажба с договаряне.

Отделянето на бизнеса с осветителни тела, който датира от 1891 г., когато Фредерик Филипс и неговият син започнали да продават крушки с нажежаема жичка, ще позволи на компанията да се съсредоточи върхи глобалния си бизнес с медицинско оборудване и потребителска техника като електрически четки за зъби и самобръсначки, които имат по-високи норми на печалба.

Освен това чрез публичното предлагане компанията ще получи и по-точна оценка за стойността на бизнеса с осветителни тела. През 2015 г. това подразделение е регистрирало продажби за €7,47 млрд. и печалба от €547 милиона.

"Филипс" е най-големият производител на осветителни тела в света, като се конкурира със "Сименс" и "Дженерал Илектрик".