Европейските държави, които отказват да поемат от тежестта на бежанската криза, ще бъдат глобявани с по 250 000 евро на мигрант.

Това съобщи в. "Файненшъл таймс", като се позова на плановете на Еврокомисията да направи основен ремонт на правилата за предоставяне на убежище в рамките на ЕС.

Наказателната мярка за страните, отказващи да приемат мигранти, е една от най-спорните части в предложението на Брюксел. То ще бъде обявено в сряда.

Самото предложение представлява най-съгласуваният опит на ЕС да спаси системата за предоставяне на убежище, която се срина под тежестта на многомилионната мигрантска вълна към Европа от миналата година. Тогава много държави спряха да се придържат към принципа за липсата на паспортен и граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство.

Реформите на ЕК имат за цел постепенно прехвърляне на повече отговорности от държави като Гърция и Италия към други страни членки. Това трябва да стане чрез автоматична система за споделяне на бежанци в Европа. Тази система трябва да реагира, ако някоя страна бъде внезапно залята от мигрантска вълна.

Санкционирането на държави е заложено в специална клауза, която позволява налагане на глоба на тези, които се опитват да избегнат участие в разселването на мигранти.