Франция заплаши да отхвърли Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), споразумението между ЕС и САЩ, за което вчера природозащитниците от "Грийнпийс" публикуваха 248 страници поверителни документи.

"Никога няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари“, заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция. 

Целта на ТТИП е да улесни търговските отношения между САЩ и европейските страни като приравни регулациите, които имат еднакъв резултат, но се прилагат различно от двете страни по договора. Разбира се, за влизане в сила е нужно ратифициране от всички членки на Съюза.

ЕК ОТРЕЧЕ ДА ПРЕДАВА ЕВРОПЕЙЦИТЕ В ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕГОВОРИ СЪС САЩ

Според "Грийнпийс" изтеклите документи свидетелстват, че ЕС се съгласява на понижена защита на природната среда и на климата и заобикаля залегналия в договора му „предпазен принцип“, който гарантира по-висока степен на екологична защита чрез превантивно законодателство в случай на риск. „Грийнпийс“ твърди още, че договореностите позволяват на корпорациите да влияят на решенията, докато изолират от тях обикновените граждани.

От Европейската комисия твърдят, че природозащитниците тълкуват грешно документите. Същото е становището и на Вашингтон.

Преговорите по споразумението започват през 2013 г., но вървят мудно - досега е имало 13 срещи. Френският министър на външната търговия Матиас Фек заяви днес, че те могат да бъдат напълно прекратени.

"С оглед на позицията на САЩ, днес това изглежда като най-вероятната опция”, каза той.

А Вашингтон и Брюксел бързат - целта е да се приключат преговорите преди мандатът на Барак Обама да изтече.