Наказателната акция срещу бившето ръководство на Фонда за лечение на деца, арестите от ГДБОП и обвиненията за участие в организирана престъпна група действително бяха впечатляващи. Не само не бяха забравени като "всяко чудо за три дни", но и продължават да будят обществения интерес. С тази разлика, че вече бледнеят пред тоталния хаос, който създадоха след себе си, изцяло за сметка на живота и здравето на болни деца без алтернатива за лечение в България.

КОЙ ИСКА ДА УСВОИ 12 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА?

Опасенията, че Фондът може да спре да работи, а насрочените терапии и изследвания в чужди клиники да не се осъществят, се оправдаха буквално за седмица. Новият директор проф. Владимир Пилософ няколко пъти публично увери, че обработката на документите на нито едно дете няма да се забави, но няколко дни по-късно заседанието на Обществения съвет към Фонда се провали поради липса на кворум, а епикризите бяха разгледани "великденски" по мейла. Родители се оплакаха, че скромната администрация, която е останала след арестите (всичко на всичко трима-четирима души, след като петима от общо осемте човека в централното ръководство са под домашен арест), не смогва с ангажиментите, не знае какво трябва да прави и дори не разбира с какво се занимава. Най-големият проблем обаче се оказва комуникацията, при това не тази между родителите и администрацията, а между Фонда и клиниките в чужбина. 

"Имах голям късмет, че болницата, в която трябва да заминем за изследвания с дъщеря ми, имаше моят мобилен телефон. Обадиха ми се, за да кажат, че нямат никаква връзка с Фонда и са го изключили от мейл листата си, защото писмата им се връщат със съобщението, че електронният адрес е невалиден. След това аз самата няколко пъти писах писма до Фонда и звънях по телефона, за да се уверя, че кореспонденцията е получена и дори помолих болницата отново да добави координатите на Фонда, за да възстановят диалога", разказа в ефира на Нова телевизия Зорница Михалкова.

Заедно с 4-годишната си дъщеря Марина трябва да пътува до Лондон, където имат назначени изследвания. На детето трябва да се направи мускулна биопсия, каквато в България не може да се направи, защото единственият специалист, способен да извърши манипулацията, е в чужбина и едва ли ще се завърне. Изследването е необходимо, защото никой у нас не може да определи заболяването на малката Марина, която се оплаква от болки в краката, все по-трудно ходи, а родителите й се страхуват, че може да се инвалидизира. 

РОДИТЕЛИ ЩЕ ТЪРСЯТ МОСКОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА СИ

Проблемът е, че преди да замине, семейството трябва да получи формуляр S2. Когато се касае за дейности в пакета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), той се подписва от управителя на ведомството, иначе разрешението се издава от здравното министерство. По този начин българската държава гарантира, че ще покрие разходите за лечение на свои граждани (деца и възрастни) в чужди клиники на цените, които заплащат техните обществени фондове. 

Без този формуляр изследванията на малката Марина са под въпрос, защото болницата в Лондон няма гаранции, че манипулациите ще й бъдат заплатени. Дори поставя краен срок, в който документът да й бъде изпратен. Това трябва да се случи до 10 юни, защото в противен случай насрочените за 27 юни изследвания на Марина ще отпаднат от графика на лечебното заведение. Освен това болницата чака и потвърждение от Фонда, че детето ще остане 2 седмици в Лондон, за да се извършат всички необходими манипулации.

Тук обаче никой не знае за всичко това, защото комуникацията между клиниката и Фонда е прекъсната, а с подробностите са запознати само родителите. Директорът проф. Пилософ разбра от телевизионния ефир, че последният имейл от майката Зорница е изпратен до Фонда на 28 април и дори не знаеше, че клиниката в Лондон е предоставила съвсем конкретна ценова оферта за изследванията на малката Марина.

"Моля ви, нека не превръщаме интервюто в разговор с майката. Ако това е била целта ви, трябваше да ме предупредите", обърна се професорът към водещите на сутрешния блок "Здравей, България", но срещна острата критика на Виктор Николаев. 

"Имате някакъв проблем да общувате с родителите на болни деца ли? Защо не желаете да влизате в диалог с жената - не само тя не успява да влезе в разговор с вас, но и клиниката в Лондон не успява да се свърже с Фонда, затова според мен би трябвало да превърнем това интервюто в разговор между вас и майката. Нашата цел е да помогнем на това дете, защото очевидно в момента има проблем и може да не успее да ходи след известно време, ако има забавяне", отговори водещият.

"Не, няма проблем, г-н Николаев. Няма проблем. Това са изводи, които вие си правите", приключи спора проф. Пилософ.

Накрая отсече, че тъй като не се касае за спешен случай, а до 10 юни има повече от месец, времето е достатъчно пътуването на детето да бъде подготвено.

"Очевидно има технически трудности, които се преодоляват, но нито едно дете, което трябва да пътува и за което има взето решение, не е спряно", повтори за пореден път проф. Пилософ. 

По думите му Фондът не е спирал да работи и никой няма намерение да го ликвидира. Само че случаите на пропусната и важна информация, касаеща лечението на деца в чужбина, подсказват точно обратното.