Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу шофьорка за катастрофа, при която уби възрастна жена по непредпазливост и след употреба на наркотично вещество. Освен това Е. Иванова е управлявала автомобила марка „Ауди” без да  има необходимата правоспособност – никога не й е издавано свидетелство за управление на МПС, уточняват от държавното обвинение.

От подробностите от катастрофата, която стана на 19 ноември, разбираме че сутринта водачката на аудито дрогирана се е забила като торпедо в спрели отпред две коли.

На 19.11.2015 г. около 08.55 ч. при сух, прав участък на пътя, без неравности и наклон, на кръстовище при бул. „Скопие” и бул. „Габрово”, регулирано от светофар, Иванова не успяла да спре управлявания от нея автомобил и се блъснала в спрялата пред нея кола - „Ситроен”. Вследствие на сблъсъка „Ситроенът” ударил спрелия пред нето „Вартбург”. При удара, обвиняемята по непредпазливост причинила смъртта на возещата се в „Ситроена” жена, която починала на място. Смъртта й се дължи на съчетана черепно-мозъчна, шийна, гръдна и коремна травма. Последните две травми са основание за извод за действие на предпазен колан, се посочва в обвинителния акт. 

От назначената и изготвена комплексна медицинска и автотехническа експертизи става ясно, че автомобилът на обвиняемата в момента на удара се е движил със скорост от около 77 км/ч. 

От взетите на място проби с дрегер е установено, че Иванова не е употребила алкохол. По-късно обаче тя е изпратена във Военно-медицинска академия, където е дала кръв и урина за изследване за алкохол, наркотични или упойващи вещества. От пробите става ясно, че в урината й се отчита наличието на вещества от групата на стимулантите – амфетамини, допълват разследващите.

Предстои насрочване на делото в СГС.