През септември в София ще бъдат доставени 110 нови автобуса за градския транспорт в столицата, обяви кметът Йорданка Фандъкова във фейсбук. Тя публикува и снимки на возилата, които ще дойдат от Китай.

Според кмета на столицата новите автобуси са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, климатизирани, нископодови, с видеонаблюдение и мобилен интернет. 

Фандъкова опроверга критиките на гражданската инициатива "Спаси София", че новите автобуси са с базови характеристики и че са достойни за градове без амбиции в транспорта.

ПАК ЧЕСТИТО НА СОФИЯНЦИ: БИЛЕТЪТ 1,60, АВТОБУСЪТ - КИТАЙСКИ

"Избраната фирма за доставка на тези 110 дизелови автобуса е „Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид“. Тя е най-големият производител в света с над 65 хил. автобуса годишно. Фирмата е носител на награди за иновации, качество и сигурност на автобусите. През 2011 г. печели наградата Световен автобусен производител на годината на световно изложение в Белгия. Автобусите отговарят на всички изисквания на Европейското законодателство и са сертифицирани от Европейските органи по одобрение на кралство Нидерландия", заяви Фандъкова.

 

Според нея всички агрегати и възлови компоненти, вложени в одобрените за доставка в София автобуси, са произведени от водещи европейски производители. Двигателите на возилата били от Великобритания и имали сертификат от компетентния орган по одобрение на Обединеното Кралство – VCA.

Фандъкова подчертав и че китайската оферта е избрана по критерия ниска цена и че със спестените средства от обществената поръчка на общината ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса.

"През следващите 3 г. планираме да закупим общо 300 автобуса като част от програмата за модернизация на градския транспорт. Целта е да спрем от движение автобусите, които са произведени между 1976 г. и 2002 г., които са със стандарти EURO 0, EURO I и EURO II. Всички нови автобуси задължително са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6", обяви още Фандъкова.