Браузърът на Google - Chrome - е вече номер 1 програма за достъп до интернет през настолните компютри, установи тракерът Net Market Share. Програмата, която се появи преди вече повече от 7 години, държи 41,6% ог трафика през април, спрямо 39% от март.

За същия месец досегашният крал на браузърите от две десетилетия Internet Explorer e паднал на 41,3%. Това може да се смята за голямо постижение, като се има предвид, че доскоро всички компютри идваха с предварително инсталиран IE, който е дело на Майкрософт и върви със всеки Windows. А Chrome трябва да си го свалиш и инсталираш собственоръчно.

Причината за спада на популярността на браузъра обаче е донякъде и във факта, че последния Windows 10 идва с нов - Microsoft Edge. Той визуално не се различава много от последната версия на Internet Explorer, но e доста различен като код. По-бърз, с повече допълнителни функции и по-безопасен. И тъй като милиони минаха безплатно на Windows 10, едновременно с това Edge отне много от потребителите на Internet Explorer.

Това е нормално, като се има предвид, че фирмата на Бил Гейтс му спря поддръжката и подновяванията.

Mozilla Firefox е трети браузър с 9,7% от пазара, Safari на Apple - четвърти с 4,9%, а създаденият от бивши служители на норвежкия "Теленор" Opera е със скромните 1,89%.

Chrome отдавна е първи и при мобилните устройства.