Индиана почти короняса Доналд Тръмп, който постигна разгромна победа срещу Тед Круз в щата, като си осигури най-малко 51 делегатски гласа. При демократите Бърни Сандърс спечели неочаквануспех срещу Хилъри Клинтън, макар тя да не бе достатъчна да спре похода й към номинацията.

Малко след като започна състезанието между републиканците, Круз обяви, че прекратява кампанията си, като оставя губернатора (на Охайо - б.р.) Джон Кейсик като единствен съперник на Тръмп в борбата във Великата стара партия.

Това, че тези, които никога не биха гласували за Тръмп, се надяваха да бъде избран Круз - може би най-нападаният политик в партията му - показваше страха пред перспективата, пред която са изправени сега. С успеха на Тръмп "аз наблюдавам самоубийството на една 160-годишна партия", каза Хенри Олсън - анализатор на изборите в консервативния мозъчен тръст Център за етика и обществена политика.

Републиканците почти със сигурност ще номинират Тръмп, който ще бъде най-избухливият и най-малко подготвеният кандидат-президент, номиниран от голяма партия в днешно време. Човек, на когото някога се смееха най-видните републиканци, ще стане знаменосецът на Великата стара партия.

Това е момент на равносметка за Републиканската партия. задължително е нейното ръководство да си даде сметка за провалите и предателствата, които доведоха до това, и да намери по-добър начин за се справи с тях от предложената сега демагогия.

Републиканците дори не са намекнали за такова нещо. Вместо това те се занимават с други работи.

В продължение на години републиканските лидери не бяха в състояние да мислят за кой знае колко неща извън това да спечелят следващите избори. Година след година кандидатите на партията обещаваха помощ за хората от средната класа, които изгубиха своите жилища, работа и спестявания заради рецесията, крайници и благосъстояние заради война, а след това не направиха почти нищо. Тръмп успя да омае избирателите, като им обеща просто "да върне величието на Америка". Но да предложиш само ксенофобски, изолационистки и фантазьорски идеи е свидетелство как хората категорично отхвърлят политиците, които са ги предали.

Сега, късогледи както винаги, републиканските лидери навиват себе си, че трябва да подкрепят Тръмп. На партийна сбирка във Флорида миналия месец съветникът на Тръмп Пол Манафорт, доведен, за да покаже кандидата като по-безопасен пред старата гвардия, ги увери, че Тръмп ще се подготви по-добре за президентството.

"Това бе всичко, които повечето от тези хора имаха нужда да чуят", каза един от участниците. "Може би той може да бъде обучен."

Но само след ден Тръмп започна отново да прави обидни коментари на своите митинги. В обърканата си външнополитическа реч той не показа нищо освен явно нежелание да се поучи.

Някои републиканци сякаш все още се надяват, че могат да отклонят вниманието на избирателите от кандидатурата на Тръмп. Миналата седмица във Вашингтон Пол Райън - председателят на камарата на представителите, каза на смаян млад републиканец в Джорджтаунския университет да се опита да не се безпокои толкова заради Тръмп.

"Само ще ви помоля да вдигнете втренчение ви поглед и да видите на хоризонта, че се опитваме да рисуваме", каза той, докато рекламираше #ConfidentAmerica - плана си, с който иска да създаде план.

Мисията му може да бъде разчетена като нещо такова: "Ние не харесваме пътя, по който върви държавата, и смя длъжни да предложим алтернатива. И затова републиканците от Камарата на представителите подготвят смел дневен ред, насочен към растежа, за да спасят страаната. като дадем на хората ясен избор през 2016 г., можем да спечелим мандат да направим велики неща през 2017 г. и по-нататък."

Републиканците са тези, които правят през 2016 г. ясен избор, който изглеждаше невъобразим преди година - да щамповат с марката на Доналд Тръмп това, което все още обичат да наричат "партията на Линкълн".

-------

* Коментарът на в. "Ню Йорк таймс" е редакционен. Подзаглавието е на Клуб Z.