"Борбата с корупцията не е работа на министрите и премиера, България трябва да има независима съдебна система и прокурор, а не да седнат с премиера на едно диванче и да избират кой да ударят и кой да не ударят. Когато се създаде един такъв дует, той слага и чадъра върху корупцията", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.

По думите на лидера на ДСБ фактът, че борбата с корупцията е неефективна, е провал на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.

„Вчера проведохме серия от срещи в Европейската комисия и всеобщата оценка е, че основна пречка за страната ни са липсата на върховенство на закона, липсата на здрави регулатори и липсата на здрави институции”, казва Кънев.

РАДАН КЪНЕВ: ЕРАТА НА БОЙКО БОРИСОВ ВЪРВИ КЪМ СВОЯ КРАЙ

„Борисов много правилно разбира, че ГЕРБ е уязвим заради липсата на реформи”, твърди Кънев. Според него разломът се е случил около съдебната и административните реформи, както и около избирателните права на българите в чужбина.

„Парадоксът е, че ГЕРБ, АБВ и БСП нямат различни възгледи, неслучайно бяха на едно мнение по време на гласуването на Изборния кодекс. Те си представят политиката като начин някакви хора да си ги превърнеш във феодални, да ги задължиш да ти гласуват”, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ смята, че има договорка между ДПС и останалите партии за реакцията им парламента по време на заседанията за Изборния кодекс. „Те не очакват гласове от Турция, реакцията им беше част от договорката”, категоричен е Кънев.

„Аз, за разлика от Борисов, не забранявам да се споменава неговото име пред мен. Той преди 2 седмици обясняваше, че ние сме си в управлението, сега ни прати при БСП и ДПС – това е несериозно и не си струва да се коментира”, казва Кънев по повод  изказвания, че ДСБ е в тайна коалиция с ДПС и БСП, която цели да свали кабинета "Борисов 2".

„Борисов много добре знае къде е реалният риск за ГЕРБ. Той идва от дясно-център, от проевропейското, а не от протурското и проруското. Тези каузи в България са загубени”, допълни Кънев.