Украинският олигарх Ринат Ахметов възстанови реда в обхванатия от насилие град Мариупол, с помощта на работниците от неговата стоманолеярна там, пише в. "Вашингтон пост".

Само два дена бяха необходими за това. Ахметов, който е най-богатият човек в страната със своите 12,2 милиарда долара, прати своите работници да възстановяват реда на 14 май. Преди това близо 20 души загинаха при престрелки в града.

А на 16 май всичко изглеждаше както преди, ако не се броят повредените от стълкновенията сгради. Само на няколко крачки от мястото на най-кървавите сблъсъци местни жители ядат суши под звуците на песен на Кети Пери. В това време невъоръжените стоманолеяри на Ахметов пушат и зорко бдят за спазването на реда. Те са от мариуполския комбинат "Илич", наречен на пролетарския вожд Владимир Илич Ленин.

Патрулите на работниците изглежда са повратна точка в конфликта, смятат анализатори. Решението на Ахметов да ги използва е още по-многозначително. След падането на бившия му съюзник, проруския президент Виктор Янукович, олигархът прави всичко възможно да се дистанцира от него и от бруталността на неговото управление.

Не е ясно все още обаче дали той смята окончателно да сложи край на сепаратисткото движение в Донбас или поне за известно време да го държи под око.

Още в началото на сблъсъците в Украйна анализатори намекнаха, че местните олигарси не са като руските. И че богаташите в Украйна не са контролирани от своя президент така, както тези в Русия от Владимир Путин. Украинските милиардери искат да запазят влиянието си и след падането на Янукович и затова едва ли Москва може да разчита много на тяхната подкрепа.