Хора, нуждаещи се от свидетелства за ТЕЛК, се настаняват на несъществуващи болнични кушетки в столичната болница "Александровска", а лечебното заведение отчита дейности, които не е извършило, показва разследване на Генка Шикерова, излъчено по Нова телевизия.

Порочните практики се случват в Клиниката по гастроентерология, където по документи приемът на болни надхвърля нейния капацитет. За целта се използват кушетки, които съществуват само на хартия, разкрива репортажът. Анонимен служител на клиниката разказва, че кушетките са предназначени за т. нар. надлимитни пациенти, които иначе болницата би трябвало да връща. Тези хора се настаняват на кушетките фиктивно и не пренощуват в отделението, защото въпросните легла не съществуват физически в болничните стаи. По документи пациентите се водят в клиниката, но всъщност изобщо не са приети.

Сигнали за тази практика има при д-р Камен Данов, който работи в отделението по гастроентеорология преди да поеме секция "Здравеопазване" в КТ "Подкрепа" и да излезе в неплатен отпуск.

"Това са хора, на които им се прави лична услуга или те лежат в отделението, за да им се направи ТЕЛК. В същото време този човек си върши лична работа, и то докато се намира в болнични", коментира д-р Данов.

Ръководителят на клиниката проф. Диана Петрова има свое обяснение за кушетките. По думите й това е място, където се настаняват пациентите, когато в отделението няма легло.

"Не разполагаме с кушетки, това се опитвам да обясня. Като кушетка фиксираме леглото, на което ще бъде настанен пациентът докато се освободи легло. До освобождаването му пациентът заема легло в другите клиники", обясни проф. Петрова и категорично отрече тезата за фиктивно приемане на болни.

От документи, с които Нова разполага става ясно, че има пациенти, които от приемането до изписването се водят на несъществуващите кушетки в гастроентеорологията. Реално легло в отделението няма, а пък от документацията не става ясно къде физически е лекуван дадения човек. Според свидетелите част от тези пациенти са в процедура на подготовка за ТЕЛК.

За целта на болните дори се изготвят епикризи със "засилени" диагнози, за да получат увреждане според критериите на ТЕЛК, а към медицинските досиета се добавят изследвания, каквито никога не са им правени, разказва още репотражът. По думите на д-р Данов, електронната апаратура не случайно има памет и благодарение на нея той лично е установявал, че в един и същи ден, когато по документи на пациента му е правена гастроскопия, устройството изобщо не е било включвано. Пак той разказва и как през Спешното отделение на болницата са приемани пациенти без показания да хоспитализация, както и такива, които са изписвани с различна диагноза от поставената при постъпването.

Директорът на клиниката проф. Петрова отрича обвиненията, но по случая вече има назначена проверка от здравната каса.