Български изселници в Турция оповестиха петиция, с която протестират срещу промените в Изборния кодекс, които на практика ги лишават от право на глас. Петицията е подписана на пресконференция в Люлебургас, а подписалите се се представят като "прогонените от Комунистическия режим  български граждани". Инициаторите са от Одрин, Кърклалери, Бабаески, Бююккаръщаран, Текирдаг.

Според хората, които подкрепят петицията, приетите изменения в кодекса ги лишават от "най-естественото и висше прави на политическа и духовна съпричастност към Родината ни Р България". Според тях тези изменения са продължение на Възродителния процес, а отговорност за тях носи и ДПС с отказа си да подкрепи създаването на изборен район чужбина. Подобни аргументи изрази вчера лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

МЕСТАН:ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

Ето какво се казва в петицията:

 

До Президента на Р България

До Председателя на Народното събрание

До министър – председателя на Р България

До парламентарните групи в 43-то Народно събрание

До Посланика на Р България в Анкара г-жа Надежда Нейнски


Петиция

Ние, прогонените от Комунистическия режим  български граждани, подписваме тази Петиция водени от убеждението си, че 26 години след началото на демократичния преход и в условията на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО Република България следва да спазва най-високите демократични стандарти на човешки права и равнопоставеност заложени в собствената й Конституция и Международните договори.

Изразяваме категоричния си протест срещу приетите изменения в Изборния кодекс, с които на практика сме лишени от най-естественото и висше право  на политическа и духовна съпричастност към Родината ни Р България – правото ни на глас. 
 Дискриминационният акт – забраната да се гласува извън дипломатическите представителства на Р България е още по-осъдителен по две причини : 

1. Ние разглеждаме това като продължение на мракобесния Възродителен процес. Ако Възродителният процес отне правото ни на идентичност, име, религия и възможността да живеем в нашата Родина, то с Изборния кодекс сме лишени от право на глас и още по-лошо – за втори път сме прокудени, този път и от духовните пространства на нашата Родина. 

2. По същество с този акт 43-то Народно събрание на Р България става заложник на крайно националистическите и фашизоидни фактори на днешната политика. Отговорността на системните политически партии е много по-голяма, защото те не само не намериха демократични ресурси и воля да се противопоставят на ограничителните текстове в Изборния кодекс, а напротив превърнаха се в пряка функция и подсигуриха количествена подкрепа за приемането на националистическата идея. 

Осъждаме остро поведението на всички парламентарни групи, които отхвърлиха предложението за сформирането на 32 МИР – "Чужбина", с което подготвиха мракобесното решение. Особено неприемливо е националистическото съглашение, в което влезе и Движението за права и свободи, защото точно тази парламентарна група беше най-активна при отхвърлянето на избирателен район "Чужбина".

Ние, българските граждани, които пребиваваме в Р Турция, изразяваме своята солидарност и с протеста на българските граждани в САЩ и Канада – страни членки на НАТО, каквато е и Р Турция. Решението на българския Парламент е в драстично противоречие със стратегическия ценностен избор на страната ни да се развива като евро - атлантическа държава. 

Срамно и обидно е, че  българските граждани живеещи в САЩ и Канада са призовани от крайни националистически лидери да заплатят "патриотична цена" , като се откажат от правото си на глас само и само българските граждани, живеещи в Р Турция, да бъдат лишени от такъв. Още по-необяснимо е, че в името на подобно дискриминационно намерение националистите са готови дори да разпокъсат евро - атлантизма като ценност, противопоставяйки Европа срещу Атлантика. 

Ние, българските граждани от турски произход, с болка и огорчение изразяваме нашия протест срещу опита да бъдем разглеждани като "втора категория хора" и като нежелана част от българската гражданска нация. 

Изразяваме категорична воля, че няма да позволим на никого да ни отчужди от нашата Родина - Р България и ще се борим за правото си на глас с всички легитимни демократични средства. Това ще бъде борба не само за нашите съвременни граждански права, но и за историческото право и достойнство на българския народ, който се гордее със спасяването на българските евреи. 

Призоваваме компетентните органи на Р България да предприемат мерки за незабавна отмяна на дискриминационните текстове в Изборния кодекс.

България е там, където има поне един български гражданин, съхранил в сърцето си любовта към Родината.