Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев трябва да се оттегли от поста си, заяви пред БНР зам.-прeдседателят на Движение "България на гражданите", депутат от РБ и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Димитър Танев.

"Неморално е човек, на който са поверени милиони левове и е шеф на Българската банка за развитие и има съмнения за неговата почтеност, да остава на поста си. Той и всички, чиито имена излязат на 9-и май, когато ще бъдат публикувани всички документи от т.нар. Досиета Панама, трябва да напуснат държавните постове", казва Танев.

Билян Балев е първият човек на обществена позиция в България, чието име покрай тези на мастити бизнесмени излиза в разкритията след огласяването на документи от панамската компания "Мосак Фонсека". Според публикация на в. "24 часа", който е българският партньор на международната група разследващи журналисти, през 2015 г. Балев купил 13,3-метрова яхта за €650 000, която регистрирал на името на негова компания, установена на Британските Вирджински острови. Освен това от документите се вижда, че при регистриране на офшорка шефът на държавната банка посочил и свой адрес в Монако.

ШЕФЪТ НА ББР БИЛЯН БАЛЕВ ИЗПЛУВА ОТ ДОСИЕТАТА ПАНАМА

Пред в. 24 часа Балев казва, че в момента продава яхтата, а апартаментът в Монако бил нает. Той регистрирал офшорката, защото такова бло изискването на компанията лизингодател на яхтата.